Får du panik av att sitta hemma och plugga eller jobba?

I dessa tider är det många som sitter hemma och antingen pluggar eller jobbar. En dag eller två tycker en hel del att det är okej. Kanske till och med mysigt. Men sen? Hur känns det då? Många berättar att de klättrar på väggarna, saknar social kontakt med kollegor, får panik av att känna sig isolerad och mår dåligt av att jobb och fritid flyter samman. Är du en av dessa? I så fall kommer här lite tips på vad du kan testa för att se om du mår bättre.

Återta dina rutiner.

Om en inte måste lämna lägenheten, eller i detta fall, inte altid kan, så kan det lätt hända att en dag går utan att en har klätt på sig vanliga kläder eller borstat tänderna. Men vet ni? Många mår bra av att hålla vissa rutiner levande. Så som att sova samma tider som vanligt, ta pauser för att äta lunch och fika och att försöka få någon form av paus under dagen. Kanske till och med en paus med dagsljus om du har möjlighet och får gå ut. När mycket omkring oss är skakigt kan det vara skönt att i alla fall ha vissa rutiner att falla tillbaka på. Och håller vi en rutin kan en annan haka på. Sover vi bra och äter bra kanske chansen ökar att vi också pallrar oss ut och får lite ljus eller kanske kör ett träningspass. Så trots att du KAN sitta i pyjamasen hela dagen kanske det inte är något du mår bra av i långa loppet? Kanske en dag men inte varje? Kika över dina rutiner och se vilka du tror är bra för dig. Personligen skulle jag behöva vara noga med att borsta tänderna, lämna soffan och sätta alarm på att ta pauser.

Försök hålla någon typ av social kontakt.

Nu är det inte lika lätt att hålla social kontakt. Åtminstone inte fysisk. Vi bör vara återhållsamma med kontakt och måste därför hitta nya sätt att socialisera på. En gemensam fika klockan tre? Plugga i samma google docs? En AW på fredagen? Köra träning ihop på länk? Försök hitta vägar till att ha kontakt med andra. Det är lätt att känna sig otroligt isolerad annars.

Planera dina dagar.

Sätt upp delmål och mål så att du dels vet vad du ska göra men också så att du vet vad du har gjort. Planera in tid för pauser och aktiviteter utöver jobb eller plugg.

Tidigare publicerade jag ett första inlägg om hur en kan träna i dessa tider (fler kommer!) och jag kommer framöver gå in på några av punkterna ovan mer noga. Men vet ni? Det är okej att släppa fram och okeja även känslorna som suger. När det känns som ett tryck över bröstet och en oro som inte vill släppa. Ikväll hade jag en kväll med allt för mycket jobbiga känslor. Då är det okej att bara vara ledsen och tycka att det suger. Oavsett vad som suger.

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar