Fem punkter för en lyckad examensuppsats

Hur tar en sig än en examensuppsats?

Det är en stor fråga med ett stort svar. Såklart. För det finns inget exakt rätt eller fel gällande uppsats, då det skiljer sig åt hur processen ser ut. Nu är jag (och Greta) inte klara än, så kanske ska jag inte ropa hej ännu – men jag tror mig ändå ha samlat på mig ett och annat tips till ni som ska skriva uppsats.

Välj ämne

Vad tycker du är roligt? Vad skulle du vilja lägga (sjukt många) timmar på? Antingen kontaktar du själv olika forskare och ser vad de kan erbjuda dig eller så kikar du i den så kallade uppsatskatalogen som KI släpper och fyller på innan terminsstart och en bit in på termin nio.

Jag ville gärna ha ett ämne som angränsade till mer än psykisk hälsa och ville gärna kunna få med inslag av träning. Även sömn, stress, sociala relationer och ensamhet var (och är) delar som jag var intresserad av att fördjupa mig inom.

Jag och Greta valde relativt tidigt att börja kika ihop. Vi hade praktik på samma ställe, hade samstämmig syn på vad vi skulle kunna tänka oss att göra och tyckte det lät roligt att skriva ihop. Vi sökte, mailade och gick på diverse olika möten och hade ett superspännande projekt i hamn lagom tills covid-19 slog till och kastade omkull planen. Sen vart det ett antal vändor med funderingar, fler möten och fler möjligheter innan vi landade i Hälsohjulet som jag idag är så nöjd och tacksam över att vara del av!

Välj något som känns kul ganska många timmar framför skärmen..

Välj partner

Vill du skriva ensam eller med en kursare? På psykologprogrammet får du välja, men på andra program kan du vara tvungen att slå dig samman med en partner. Ska du skriva med någon, se till så att ni har liknande tankar om vad ni vill skriva om – så att du inte behöver tumma allt för mycket på det ena eller andra.

Som sagt började jag och Greta prata uppsats relativt tidigt. Vi småsnackade vad vi tänkte för egen del gällande ämne och därefter insåg vi att vi nog kunde hitta ett ämne som båda skulle uppskatta. Utan att spika helt och hållet funderade vi både ihop och på varsitt håll gällande ämne och landade slutligen i ett liknande beslut.

<3

Prata

Om du skriver ihop med någon – prata ihop er om vad som gäller. Vad har ni för förväntningar? Vad har ni för önskemål? Hur vill ni jobba? Alla är olika och jobbar på olika sätt och därför kan det bli ett problem under resans gång.

Greta och jag har hittat vårt sätt att arbeta. Ofta genom tydlighet i såväl kommunikation, känsla och ansvar. Det är klurigt när en jobbar med en nära vän – för det finns alltid roliga saker att prata om som inte per automatik handlar om uppsatsen (förstår ni lyxen av häng med en kanonperson typ varje dag?!). Med tanke på detta har jag själv, som kan vara fyrkantig och plikttrogen, därför uppskattat att vi inför varje vecka och dag sätter mål som vi oavsett kan förhålla oss till.

Planera

Känns som jag tjatar gällande detta. Men det ÄR viktigt att planera sitt arbete. Dels för att inte behöva vara tokstressad men också för att få en överblick och se om upplägget känns rimligt. Relativt tidigt ska ett PM in gällande uppsatsen. Där ska uppsatsens alla delar presenteras vilket innebär att den också behöver ha fått tanke och omsorg.

Att sedan veckoplanera och dagsplanera har jag också tyckt hjälpt oss i arbetet. På så sätt har vi alltid koll på vad vi ska göra, istället för att få panik över det vi inte gjort eller det vi ska göra imorgon. Nu vet vi att om vi följer planen (som är realistisk och inte övermäktig) så kommer vi gott och väl hinna. Att ha lite extra luft för saker som kan hända (tro mig saker händer som kan dra iväg på tid!) är också av fördel.

Dessutom går uppsatsen på 20% under en termin och på 80% under nästa – vilket kan vara bra att ha i åtanke. Utöver det kan det bli missmatch gällande patientarbete och handledning om du skriver med någon – då kan det vara skönt att planera när det blir hel och halvdagar samt när en ses, hörs digitalt eller jobbar helt på olika tider.

Avgränsa

Det är lätt att sväva iväg och landa i en gigantisk uppsats. Och absolut – den ska vara omfattande då den ändå är på 30 poäng. Men påminn dig om varför du gör det du gör och varför du skriver det du skriver. Det du gör och skriver ska vara av vikt – och ska inte göras eller skrivas för sakens skull. Kort och koncist ÄR svårt, men blir ofta så mycket bättre.

Annars då?

Mer information om uppsatsen kan ni läsa här. Och som jag nämnde i ett tidigare inlägg så kommer det komma ett inlägg där jag närmare beskriver vad vi faktiskt har skapat, utvecklat, testat och utvärderat inom ramen för examensuppsatsen.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar