Guide i vad du behöver veta inför ansökan till psykologprogrammet
Mitt i livet i Australien så är antagningen för de nya studenterna till psykologprogrammet på KI i full gång. Den 15 april stängen anmälan så passa på att skicka iväg din ansökan nu så att du är säker på att få iväg den i tid. I värsta fall kan du tacka nej till din plats, men en ansökan öppnar upp för möjligheten att få en plats på ett, enligt mig, väldigt bra program! Så sök redan idag så kanske vi blir student-kollegor i höst 🙂
Innan en ska söka kan det såklart vara MÅNGA frågor som snurrar i huvudet. Hur ska allt gå? Är det svårt? Hur hittar en kompisar? Är det värt fem års studier? Är det svårt att komma in? Är det god mat i skolans matsal? Ja – frågorna kan vara många. Då jag har fått en del frågor senaste veckan tänkte jag svara på en del här. En hel del frågor och svar kanske ni redan hittat på bloggen, men kör en liten sammanställning av alla möjliga frågor här så kan ni ha bästa möjligheten att förbereda er för livet som student på KI. Kika gärna in mina gamla inlägg om hur mina dagar ser ut, vägen till KI och mitt val av universitet, , om antagningen och vanliga frågor och svar här och här. Har du fler frågor? Tveka inte att skicka iväg ett meddelande till mig så ska jag svara så gott jag kan! Tveka heller inte om att söka om att få skugga en student, ett bra tillfälle för att se skolan och få prata med en student på skolan.
Hur är det att vara psykologstudent på KI?
Generellt väldigt bra tycker jag! Jag är positivt överraskad över hur bra jag trivs med både studierna och min klass.
Var inte alls säker på att det skulle passa mig men jag gillar det verkligen. Det har också fått mig att se en bredare bild av yrket och då jag inte är så sugen på att jobba kliniskt med en patient i taget så är det väldigt skönt att inse att min utbildning kommer ge mig mycket mer än så. Jag tycker att jag får bra kunskap och de flesta kurserna känns både vettiga och roliga.
Varför just KI?
Mitt val av universitet grundade sig mycket på att jag visste att jag ville stanna kvar i Stockholm. Efter två, tre år i Stockholm visste jag att jag trivdes bra, jag hade bostad här och då delar av familjen fanns här så kändes valet självklart att stanna.
Frågan blev därför Karolinska Institutet eller Stockholms Universitet. Två bra universitet som jag förstått det. Med mitt intresse för människans fysiologi och biologi blev valet dock enkelt. Karolinskas medicinska fokus var något som absolut tilltalade mig. Här kopplades huvud och kropp ihop till en enhet och fokus är hela kroppen. Hur påverkas vi rent fysiologisk? Inte bara mentalt.
Dessutom fick jag fin respons från universitetet och fick ett möte med Karin som läste Psykologprogrammet. På så sätt fick jag komma till skolan, gå en rundvandring, vara med på en föreläsning samt fick en kontakt att ställa frågor till. Något som jag värdesatte högt!
Hur är studietakten?
Studietakten varierar väldigt mycket från kurs till kurs. Vissa kurser kräver betydligt mer än andra. Dels beroende på eventuell förkunskap (som en absolut inte måste ha men ibland råkar vissa ha kunskap om saker som kommer upp) men framför allt då det varierar med mängd av litteratur, inlämningar, tentor och tid i skolan. Allt handlar också om evm du är som person och hur mycket tid du vanligen lägger på skolan. En kan minska på tiden och precis klara tentor och inlämningar och en kan plugga mer och vara mer säker på examinationerna. Men skulle absolut säga att tempot är hanterbart. Jag själv försöker tänka mig det som mitt jobb och räknar på att lägga fem dagar med heltids studier på skolan. Sen om det är läsning, föreläsningar eller inlämningstid är vilket som.
Vad behöver jag för betyg och behörighet?
Här kan du läsa mer om behörighet till utbildningen och här kan du läsa om antagningspoängen för att komma in. Tänk på att det ändras från år till år – så sök och se hur just ditt år är.
Är det mycket matte?
Det är en del att räkna under åren på psykologprogrammet. Detta då vi läser statistik för att kunna förstå forskningsresultat och liknande. För mig kom detta mer eller mindre som en chock då jag inte hade helt koll på vad som skulle komma under åren som student. Ska inte sticka under stolen att jag tyckte att det var svårt med statistik. Första kursen tror jag att i princip hela klassen rev sitt hår av förtvivlan stundtals. Men med en grym hjälplärare och tips på Youtube-klipp som pedagogiskt kunde lära ut olika uträkningar så gick det vägen. Men det är verkligen många tycker att statistiken är klurig, så om du redan nu får en klump i magen – ingen stress! Det är fler i din sits och det kommer troligtvis lösa sig hur bra som helst ändå! Dina lärare och dina kurskamrater kan absolut hjälpa dig. Det är möjligt att det kommer kännas tungt under perioden med statistik – men det kommer lösa sig. I värsta fall blir det en omtenta och då får du öva en gång till helt enkelt. Det är inte värre än så <3
Hur ska en tänka med studieteknik?
Alla gör verkligen på helt olika sätt gällande studieteknik. Det gäller att hitta sin grej. Minns att jag första tentan gjorde allt och lite till – läste all litteratur, gick på alla föreläsningar, sammanfattade föreläsningar och litteratur, övade på gamla tentor, gjorde instuderingsfrågor och liknande. Skulle definitivt säga att det är bättre att hitta ditt bästa sätt för inlärning och sen köra på det. För min del gillar jag att gå på föreläsningar, då jag tycker att det sammanfattar det viktiga. Men en hel del läser hellre själva och kommer inte på föreläsningar.
Angående att planera sin tid så tänker jag att plugget är mitt jobb. Så att lägga måndag till fredag på skolan är inget konstigt för mig. Tycker att det är bra att en kan styra sin tid själv – men det är en bra egenskap att ha lite disciplin. Känns det svårt med disciplin är mitt tips att hitta umgänge och platser som främjar din studiero. Vet du att du bara såsar runt om du försöker plugga hemma? Gå till skolan eller ett café. Vet du att du pluggar bäst i grupp? Möt upp klasskompisar och plugga ihop. Vet du att du pluggar bäst kvällstid? Plugga kvällstid.
Är det mycket praktik?
Det är inte speciellt mycket praktik, i alla fall inte om en jämför med läkare eller fysio. Vi har än så länge varit ute på en del auskultation – men bara några strödagar här och där. Under mitt nästa år, det fjärde året, kommer dock mer praktik vilket ska bli spännande. Även under sista året är det en hel del praktik då en har sina egna klienter. Efter fem år av studier är det dessutom dags för ett år av PTP, vilket är ett år med arbete men med extra handledning. Detta kan alltså också ses som praktik. Totalt blir det alltså en hel del, men än så länge har jag mest suttit i skolbänken.
Vilket språk är psykologprogrammet på?
Programmet är på svenska och en ska kunna/lära sig svenska för att gå på programmet. Hela första terminen var på svenska, men en del litteratur var på engelska. Under termin två och tre hade vi två kurser på engelska, för att kunna ta emot utbytesstudenter men huvudspråket för programmet är svenska.
Kan en åka på utbyte?
JAAA! Absolut! Under termin sex kan du åka till utbyte till Australien (där jag är nu), Italien, Spanien, Nederländerna, Danmark och Norge. Här kan du lyssna på en podd som jag spelade in med Statuspodden precis innan jag åkte och under kategorin utbyte kan du läsa om allt ifrån ansökningen till utbytet till välja om en vill bo på campus eller i stan under ett utbyte i Australien.
Hur träffar jag vänner?
Innan jag började på KI så tänkte jag inte att jag behövde träffa nära vänner. Kanske som en försvarsmekanism men delvis så kände jag att jag redan hade bra umgänge i stan. Såhär tre år senare är jag dock SÅ GLAD för alla fina människor jag mött genom plugget. Kan inte tänka mig ett liv utan flera av dem och nu är det verkligen en självklarhet att ha nära vänner även i plugget.
Tror dock att flera tänker som jag gjorde innan skolstart. Så är du orolig så kan du andas ut. Det är pirrigt att komma in i hela nya sammanhang och det är jobbigt att inte känna någon. Men var öppen för nya människor, var engagerad i vad som händer i klassen och på skolan och försök hänga med på så mycket som möjligt. Då har du gjort allt du kan för att träffa vänner och skapa kontakter.
Efter tre år kan jag fortfarande hitta guldkorn i klassen som jag undrar varför jag inte hängt med mer. Så om jag talar om min egen klass så tycker jag att den är hur bra som helst. En skön mix och väldigt fina människor!
Är det mycket studentliv på KI?
KI är definitivt inte som studentlivet i en klassisk studentstad – där hela staden i princip byggs upp av studenter. Däremot så finns det absolut saker att engagera sig i på KI – men det är inte fullt så lättillgängligt som jag gissar att det är i exempelvis Lund, Uppsala eller Linköping. Det är inte fester varje vecka och vi har inte samma traditioner med sångböcker, overaller och liknande. Däremot så tycker jag att det finns ett utbud och att en sen kan välja vart en vill lägga sin energi. Är du ny i Stockholm skulle jag starkt rekommendera att gå med i någon förening eller hitta en grupp i klassen som också är nya i Stockholm och på så sätt hitta ett sammanhang. Så vill du göra mycket aktiviteter så kan du absolut. Men som sagt – du måste ibland hitta eventen snarare än att eventen hittar dig.
För egen del tycker jag att det kunde ha varit någon mer studentfest – men å andra sidan har jag långt ifrån gått på alla. Självklart så styrs allt av engagemang och uppslutning av elever, så är en inte nöjd med hur det ser ut så går det absolut försöka engagera sig för att ändra på det.
Går det extrajobba samtidigt som en pluggar?
Absolut! För mig är det skönt att bryta av med något där jag verkligen måste släppa studierna och för mig känns det skönt att tjäna lite extra pengar utöver CSN. Dock kan det lätt bli för mycket och för mig är det viktigt att försöka hålla igen på att ta på mer och mer. I mitt fall håller jag 1-2 klasser i veckan på ett gym och hoppar in på ett annat gym i receptionen. Det är alldeles perfekt för mig.
Räcker CSN som student?
Av CSN får du 2848 kronor i månaden i bidrag (hur lyxigt är inte det egentligen?!) och kan ta lån på 7168 kronor i månaden. En blir inte rik av att leva på CSN utan får leva lite smart, göra matlådor, inte shoppa på impuls och tänka igenom sina köp. Den stora boven i dramat är dock bostad. Har du en dyr bostad så är det såklart svårare än om du har en relativt billig. Så om CSN räcker är både en fråga om hur en spenderar pengar och hur ens levnadssituation ser ut.
Vad läser en på psykologprogrammet?
Nedan är en lista på samtliga kurser (som det nu ser ut) som en läser på psykologprogrammet. En termin är 30 hp så beroende på hur långa kurserna är så kommer olika terminer såklart ha olika antal kurser.
Introduktion till psykologi (7,5 hp)
Grundläggande biologi (7,5 hp)
Experimentell psykologi (15 hp)
Kognitiva processer (15 hp)
Socialpsykologi (15 hp)
Differentiell psykologi (15 hp)
Utvecklingspsykologi (15 hp)
Hälsopsykologi (7,5 hp)
Klinisk psykologi 1 (22,5 hp)
Preklinisk integration (4,5 hp)
Samhälle och hälsa (4,5 hp)
Vetenskapsteori (3hp)
Psykologarbete bland barn och ungdom (6 hp)
Arbets- och organisationspsykologi 1 (12 hp)
Arbets- och organisationspsykologi 2 (7,5 hp)
Valbar period (sammanlagt 22,5 hp)
Klinisk psykologi 2 (25,5 hp)
Självkännedom och kliniska färdigheter (4,5 hp)
Statistik och metod (4,5 hp)
Psykologpraktik (19,5 hp)
Klinisk metod inom psykologiområdet (6 hp)
Psykologiska behandlingsmetoder inklusive psykoterapi (30 hp)
Examensarbete i psykologi (30 hp)
Vilket är ditt bästa tips till de som vill eller ska börja studera?
Mitt bästa tips till de som vill börja studera är att kontakta skolan för ett eventuellt studiebesök samt att försöka få kontakt med någon som läser det du vill läsa. På så sätt kan du få bra information och tips om just det du är intresserad av.
Har du sökt och ska börja studera så är mina bästa tips att ge det tid och att engagera dig. Att ge det tid är enligt mig viktigt då det inte helt enkelt att börja studera när allt är nytt. Att kastas in i en ny miljö, en ny klass och ett nytt upplägg att studera utifrån kan kännas mastigt och påfrestande, men det kommer landa. Att engagera dig är enligt mig viktigt då du på så sätt kan känna tillhörighet, skapa relationer, känna meningsfullhet och göra något roligt vid sidan av studierna.
1 kommentarer