Hur ändrar vi vårt beteende?

Ska erkänna att jag tycker nyårslöften kan bli lite tröttsamma.

Eller missförstå mig rätt. Att tänka igenom året, tänka framtåt och se vad en vill ha kvar och vad en vill ändra i livet är såklart bra. Däremot de hårda, elaka, självplågande och strikta löftena – som vi matas med på löpsedlar och vissa ”inspirationskonton” – ja de känns sällan som de ger så mycket till oss. Ibland är det som att vi tar i från tårna och vill göra en STOR förändring på en gång, för att verkligen visa att vi minsann är på gång. Känner ni igen det? Att det känns för lite att ”bara” ha som grej att gå lunchpromenad två gånger i veckan. När en planerar framåt så är det lätt att inte bara slänga in lunchpromenaden utan också att meditera dagligen, träna mera, äta mindre socker, dra ner på alkoholen, gå morgonpromenader varje dag, laga matlåda varje dag, skriva dagbok, spara mera pengar och dessutom ta ett karriärkliv på jobbet, vara en bra kompis, partner och liknande. Kanske överdrivet men ibland kan jag storkna av alla tusen krav vi sätter på oss själva när vi tänker framåt och vill sätta tänderna i förändring.

Är det information som saknas?

Det är lätt att tänka att om hen bara visste fördelarna med att ändra beteende eller nackdelarna med att fortsätta med beteendet skulle hen ändra på beteendet. Men ofta så vet vi människor OTROLIGT väl vad som är bättre för oss och vad som är sämre för oss. Det är som att information inte helt räcker till.

Vi fick under en kurs som handlade om bland annat beteendeförändringar, höra att det faktum att en person fortsätter med ett nytt beteende (exempelvis träning) snarare beror på framgång i att utföra träningen än information som har påverkat oss. Däremot brukar informationen och kunskapen om nyttan med beteendet följa med om en upprätthåller beteendet. Det är alltså först om en lyckas ändra beteendet som en tar fasta på informationen och nyttan av sitt nya beteende.

Så hur gör vi för att faktiskt ändra beteenden?

Här kommer sju tips gällande när en vill göra en förändring av något slag. Tips som inte är rocket science men som kommer underlätta till ett hållbart beteende. Och på tal om att det inte är rocket science så tycker jag det är spännande att något som tycks så enkelt och tips som verkar vara så logiska ÄNDÅ är så svåra att få till.

Börja smått.
Att tänka smått kan kännas tråkigt men som klyschan säger så ÄR ett litet steg längre än inget alls. Sänk kraven och öka hellre efter hand. Eller ha ett större mål men ha tydliga delmål som får ta tid att bygga upp. Ni vet – Rom byggdes inte på en natt.

Utgå från dig själv!
I samma andra som första tipset, att börja smått, så gäller det att ha dig själv som utgångspunkt. Såklart att du kan ha en idol att mäta dig med längre fram. Men att utgå från dig och din verklighet kommer gynna dig i dina framsteg.

Var specifik
Vad är det du vill ändra på? Hur ska du ta dig dit? Ska du ha delmål som tar dig framåt? Är det något datum att förhålla sig till eller är det en vana för livet? Fundera igenom och berätta gärna med någon för att vara säker på att du själv vet vad du vill.

Lyft dina framsteg – små som stora
Att belöna ett beteende är ett sätt att få beteendet att växa. Så vi vill dels uppmärksamma att beteendet överhuvudtaget görs och vi vill också uppmärksamma framstegen längst vägen. För att lyfta framstegen kan det vara bra att på något sätt mäta dessa. Annars är det väldigt lätt att missa de små skillnaderna som faktiskt händer på vägen. Och som nämnt ovan är det ofta känslan av framsteg som är nyckeln framåt. Går framstegen lyftas genom att göra det hela med någon? Kan det faktum såväl agera morot och motivation som belöning?

Gör något du verkligen vill
För vems skull gör du din förändring? Din, någon annans eller samhällets dolda önskan? Se till att välja något som du vill.

Sätt ett positivt mål
Det är lättare att lägga till en ny vana än att ta bort en gammal. Går det du vill uppnå ändra till ett mål som är ett tillägg? Går det att formulera målet som ett härligt mål som du faktiskt skulle vilja ha mer av? Om du vill bli mindre trött på dagen kanske det går få till en mysig kvällsrutin. Om du vill få bättre kondition kanske du kan hitta någon rolig aktivitet. Om du vill äta mindre godis kanske du kan hitta bättre alternativ till vissa tillfällen.

Fäst beteendet på ett annat, redan befäst, beteende
Det ÄR svårt med nya beteenden. Vi får i våra hjulspår och harvar runt. Så en nyckel kan ibland vara att bygga in en ny vana på en som redan finns. Går det att att göra knärehab samtidigt som du ändå borstar tänderna? Eller kanske läsa i en bok när du lägger dig?

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar