Hur mycket pluggar jag?

En annan återkommande fråga är hur mycket tid en måste lägga på sina studier. Samma, något tråkiga och svävande svar, kommer här – för det är så otroligt stor skillnad från person till person, otroligt stor skillnad från kurs till kurs och otroligt stor skillnad i HUR en pluggar och inte just hur många timmar en pluggar. Ibland hinner en inte med hur effektiv en än är och ibland kan en ta det lite piano och ändå hinna ta en nap och fika mellan pluggvarven.

Så hur mycket pluggar jag då? Olika från kurs till kurs såklart, men jag skulle ändå tippa på att jag lägger närmare 40 timmar i veckan på plugget om en drar ett genomsnitt. Ibland effektiva timmar och ibland mest gå och kolla vad som finns i kylskåpet timmar. Det är svårt att räkna hur många timmar jag lägger på skolan. Ibland är det föreläsningar 9-16, ibland är det föreläsningar 9-12, ibland är det egen inläsning, ibland eget arbete och ibland hetsig tentaperiod. Så typ av kurs och upplägg styr lite hur timmarna fördelas. Då jag jobbar en eller två vardagskvällar och annars gillar att hitta på saker så försöker jag inte plugga mer än till 17 eller 18. Men visst händer det att jag ibland tar ikapp något på kvällen efter jobbet. På samma sätt som det händer att jag slutar plugga vid 15 och sen inte orkar ta upp det igen på kvällen. Ibland tror jag nog att jag lägger mer tid på plugget än vad jag gör, har jag föreläsningar 9-16 känner jag mig rätt bra nöjd och slut i huvudet. Så jag skulle kanske få erkänna att jag har blivit mer chill under åren på universitetet. Vilket jag absolut ser som något bra.

Och hallå, so far so good. Sju terminer och samtliga har för mig fungerat att kombinera skola, jobb, träning och relationer. Jag har gått ner i jobbtid för att få mer fritid, inte för att få mer tid till skolan. För balansen är viktig. Skolan är viktig med inte allt.

Detta är också så viktigt!!

Och hopp och lek på gymmet!

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar