Långa glassar, cykelutflykt och mysigt häng

I söndags landade jag i Sverige och är tillbaka från en magiskt fin långhelg i Polen. Gdansk alltså, vilken stad! Har ni varit där? Annars tycker jag absolut det är värt ett besök. Vacker omgivning, trevliga människor, prisvärt, fin strand i närheten och förvånansvärt god mat. Att dessutom få fyra dagar av kvalitetstid med Åsa var väldigt fint. Då vi bor i olika städer ses vi i perioder ganska sällan, och även om vi försöker höras ofta så kan livet komma emellan där också. Därför var det extra härligt att åka iväg och bara vara. Det är lite av en tradition (eller ska bli rättare sagt!). Förra året var vi i Köpenhamn och nu var det alltså Gdansk tur att få ett besök. Jag flög från Stockholm men det går också åka båt vilket jag starkt kan rekommendera om de du åker med ska åka från samma ställe. Hur eller har var det en superfin helg och jag kommer såklart bjuda på mina tips. De flesta tipsen utgår från Gdansk då det var där vi bodde och mestadels befann oss. Sopot och Gdynia cyklade vi till under en dag, så där såg och gjorde vi inte lika mycket.

Gdansk
Gdansk är en mysig stad med ungefär en halv miljon invånare. Staden är sammanväxt med Sopot och Gdynia och tillsammans bildar dessa något som kallas trippelstaden. Om ett ord skulle beskriva Gdansk så är det just mysig – för staden ger är en fin känsla av värme och är full av fina byggnader, små gränder och restauranger.

Heeeej Gdansk!

 

Att göra
Strosa runt. Först och främst är tipset att bara strosa runt och insupa staden och då främst gamla stan. Gatorna och gränderna är många, vackra hus, gator längst med vattnet och restauranger likaså. Att ta en dag och bara gå runt är helt rätt tycker jag, väldigt härlig känsla! Gå längst med floden och upptäck små gator och torg omkring.

Gdansk gamla stan från floden

Fina hus i hela gamla stan

Ät superlånga glassar när ni strosar runt! Inte magiskt god glass, men kul!

Glass och frappino på ett café

 

Gå upp i Mariakyrkan. Mariackagatan som leder fram till den enorma tegelkyrkan är mysig men inte jättespeciell, däremot att gå in i kyrkan och framför allt att gå upp i den tyckte jag var härligt! De 400 stegen upp till kyrkans utsiktsplats är bitvis trånga men det går förvånansvärt fort att gå upp. 10 plz, alltså ungefär 25 kronor, får en ge för att gå upp där. Om en inte är student – då blir det halva priset minsann. Väl uppe väntar en fin utsikt och bra överblick över staden och bortåt Sopot.

Utsikt från kyrkan

Smala små trappor upp mot toppen

 

Gå på andra världskriget museumet. Vi gjorde inte detta, men har hört att det ska vara intressant och bra. Det finns även fler museum i Gdansk så är en intresserad kan det vara värt att kolla upp.

 

Shoppa. Om ni är sugna på att shoppa så finns möjligheterna i Gdansk. Först fattade inte vi var en kunde shoppa utan kollade i små butiker i gamla stan – men insåg att det fanns ett köpcenter – Madison – 900 meter bort som vi besökte. Fem våningar av kläder, teknik, mat och caféer. Mycket inhemskt men också internationella butiker. När vi lämnade Gdansk såg vi ett ännu större köpcentrum lika nära – Galeria Baltycka –  så shopping finns definitivt!

 

Att äta
Retro cafe. Detta blev ett favorithak efter att ha fått in första dagens frukost! Fick tips om att gå dit från Emma och hon hade helt rätt i att jag skulle älska deras gröt! Goda toppings på gröt och yoghurt, läckra mackor, fina teer och allt till ett bra pris. Rekommenderar alla att gå dit.

Första dagens frukost på Retro Café.

Och sista – vi ville gå tillbaka och äta igen (och igen och igen! Så gott!)

 

Raja Miasta. En mysig restaurang med personal som har bra koll på viner. Lokalen är en fin källare alternativt en utegård i trädgården. Känslan av restaurangen är en väldigt fin och lite lyxig, men prisklassen är under den svenska. Vi åt tre rätter och drack vin till, visserligen delade vi förrätt och dessert, men landade på blygsamma 250 kronor. Inte superutbud för vegetarianer, då endast en huvudrätt var vegetarisk, men för en som inte är så kräsen så finns det absolut något att plocka ihop från sopporna eller förrätterna.

 

Piwna 47. Ett fint ställe som chockade oss då vi trodde det var lite lägre klass än vad det var. Jättefint uterum att sitta i och väldigt fin mat, vi åt enklare lunch här – som var väldigt fin och god.

Morotsgnocci och lax för Åsa och chiapannkakor för mig, mums!

 

Sopot
Sopot ligger precis intill Gdansk och det är lätt att ta sig mellan städerna. Vi cyklade vilket jag starkt rekommenderar om ni har tid och lust för det. Fin natur, fina vägar och lite lättare att ta sig till olika delar av den långa stranden.

På väg hem från Gdynia och Sopot på cykel, fina vägar!

Ska erkänna att just denna vägen var en återvändsgränd, hehe. Men fint, visst?

 

Att göra
Gå ut på piren. För 8 plz, ungefär 20 kronor, kan en gå ut på en lång pir ut i vattnet. Fint och absolut värt tycker jag. Väl där ute finns restauranger och barer men vi strosade runt, satt på en bänk och bara var. Fin överblick över stranden och härligt att vara så nära vattnet.

Glatt häng ute på piren <3

 

 

Bada och sola
Längst med Sopot är en lång strand, så passa på att hitta en spot som inte är proppfull med människor. Det finns flertalet områden där det är lite lugnare. Fint vattnet och sådär mjuk och härlig sandstrand!

SER NI HUR MJUK SANDEN ER UT?! Så var den!

Cykel och strand = <3

Vi hittade en fin spot, men efter två dopp och en timmes solande bestämde vi att vi ville cykla vidare mot Sopot, piren och lunch.

 

Att äta
Bangkok. Vi åt lunch i Sopot så mitt enda tips är just där vi åt, finns säkert en rad bra restauranger men är en sugen på thaimat så skulle jag absolut vilja slå ett slag för Bangkok. Inte tokstora portioner (som jag blivit van vid att thai ska vara) men en rimlig lunch helt enkelt. Vi åt pad thai och det smakade mycket bra!

Pad Thai, hur gott?!

 

Gdynia
En stad som vi endast hastigt var förbi. Ett besök i hamnen, lite vila på en kant vid vattnet innan vi cyklade de 22 km hemåt. Min upplevelse är att det mesta livet är just kring hamnen, med restauranger och en liten strand, och att det finns en del köpcentrum inåt stan. Skulle främst trycka på att åka till Sopot och Gdansk men kanske har Gdynia mycket att erbjuda som vi missade.

 

Så summan av kardemumman – bra helg, bra stad, mysiga människor och god mat. Är ni sugna att åka, gör det! Och passa på att kolla upp båten <3

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar