Mina egna tankar om sociala medier, filter och en perfekt fasad

Sociala medier har tagit en otroligt stor plats i de flestas liv och även om det inte alltid är filter på bilderna så är det ändå en glad, härlig och vacker sida som oftast visas på sociala medier.

Vad gör det med oss?

Vi människor har en tendens att jämföra oss med varandra och nu kan vi dels jämföra oss med hela världen och också med en verklighet som är skapad av filter. Så det vi jämför oss själva med när vi ser oss i spegeln eller äter vår måndagsfrukost är en verklighet som vi aldrig kan leva upp till. Vi har alltså en skev bild av vad som förväntas av oss och hur vi ska vara.

Tisdagslunchen ser sällan ut såhär..

Och det där med likes..

Det är också lätt att fastna i den där spiralen kring att vilja få uppskattning och likes. När vi får en likes så får vi en dopaminutsöndring som vi mår bra av och vill ha mer av. Och på så sätt är det lätt att vilja lägga upp bilderna som andra verkar uppskatta. Nästan likt ett beroende söker vi bekräftelse. Känslan kan tillslut bli att vi är olika personer IRL och på sociala medier. Att vi är en fasad på nätet. Vilket i sin tur gissningsvis kan leda till att en person upplever den verkliga världen som jobbigare att vara i – då vi har målat upp en annan bild av oss på sociala medier.

Och den ständiga stressen.

En annan aspekt som jag tycker mig kunna se är att en hel del blir stressade av sociala medier och att behöva uppdatera och hänga med. Många sover med mobilen och har den fastklistrad mer eller mindre dygnet runt. Och det är kanske en helt annan diskussion än filter och skönhetsideal. Men ändå något att ha i åtanke då vi ser de här fina perfekta bilderna mer eller mindre dygnet runt – istället för under en begränsad tid.

Men mår vi sämre av det?

Min gissning är att vi absolut påverkas negativt. Av bland annat anledningarna ovan. Rent forskningsmässigt ser vi att ungdomar i dagens samhälle mår sämre. Däremot vet vi inte helt säkert vad som ligger bakom det. Det kan vara en rad olika yttre faktorer men också det faktum att psykisk ohälsa är mindre tabubelagt. Men för egen del kan jag se att jag mår bra mycket bättre av att kolla bland konton jag följer och att vara kritisk mot vad det är jag ser bakom fasader. Sociala medier är toppen på så många sätt, men att fastna och scrolla och jämföra sitt liv tjänar ingens hälsa till.

Vad kan vi själva göra?

Mina huvudtips är att solla bland konton du följer – följ av de konton som inte ger energi och var ärlig med dig själv. Fundera också på vad du mår bra av (och då utan tanken om att det ser bra ut i ett eventuellt flöde på nätet) och gör mer av det.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar