När kroppen skriker ifrån. Att lära sig lyssna.

Senaste fem veckorna har jag legat med feber två omgångar och dessutom haft halsfluss. Idag vaknade jag med ont i halsen. Igen. Dessutom har jag varit trött och orkeslös på ett sätt jag inte är van vid. Har fått utslag i ansiktet. Inte kunnat sova om nätterna.  Tror inte att detta är ett sammanträffande. Tvärt emot.

Min kropp skriker troligen på mig att ta det lugnt. Att andas och att ta en sak i taget. Att inte köra på i 120 och ändå ta på fler och fler saker. Alla signaler, med allt ifrån sömnproblem, problem med hyn och en kropp som konstant blir sjuk, tyder på att någon måste lära sig att återhämta sig bättre.

Det är svårt. Av två anledningar. Dels så tycker jag att det är så roligt att ha mycket på gång. Älskar att involveras i saker, att träffa människor och att ha ett högt tempo. Andra anledningen är att jag inte känner mig så stressad, så min hjärna och min kropp går emot varandra. Inser dock tack vare kroppen att jag nog är uppe i varv någonstans. Eller i alla fall att jag är lite för ivrig. Kickar igång lite för fort efter feber, glömmer att ta hand om mig, får ingen regelbundenhet som jag och min kropp fullkomligt älskar.

Idag har jag dock känt mig relativt lugn. Har fått ordning på en lägenhet med högvis av tvätt, damm i hörnen och har dessutom lagat mat. Har plöjt igenom 50 instuderingsfrågor och har varit ute och promenerat i solen (!!). Ska ta kvällen till att tända ljus, yoga, meditera och läsa lite. Det känns fantastiskt skönt.

Så mina handfasta tips till er som känner att allt snurrar för fort eller att kroppen säger ifrån är följande:

 • Sov
  – Att få sina timmar med sömn är viktigt. Väldigt viktigt. Ändå är det så svårt tycker jag. Stress och många tankar får kroppen att vara uppe i varv och det blir svårt att slappna av. Kanske kan meditation, lugn musik, en podd eller varmt the vara till hjälp? Hitta din metod för att lättare slappna av.
 • Få dagsljus
  – Sverige är inte inne på sin soltätaste årstid. Försök ändå att komma ut för lite dagsljus, andas frisk luft och låt tankarna vandra fria.
 • Gör realistiska planer
  – Är själv en listmänniska av rang. Gör listor och planer för allt. Kan absolut vara bra, men en liten hake är att vi ska tänka realistiska planer och inte övermäktiga. En sak i taget.
 • Umgås med människor du tycker om
  – Plugga tillsamman och ha pauser ihop, möt upp någon för en fika, ring upp en vän. Sällskap kan betyda mycket trots att en inte känner att en har tid. Ett meddelande eller en kort signal kan räcka långt.
 • Ät regelbundet
  – Frukost, lunch, mellis och middag – eller hur du nu vill lägga upp det. Någon form av regelbundenhet brukar dock vara fördelaktigt för en lugnare känsla i kroppen.
 • Rör på kroppen.
  – Allt ifrån stilla promenader eller lugn yoga till styrka eller löpning. Lyssna på kroppen och gör vad den vill och orkar med. Kom också ihåg att träning kan bli ett negativt andningshål. Om träning är det som får dig lugn – se till att hitta andra saker som också kan få dig lugn. Kroppen behöver vila också.

  

   

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar