Praktik på psykologprogrammet

Till våren ska vi ha så kallad VFU – verksamhetsförlagd utbildning, vilket med andra ord innebär att vi ska ut på praktik. Vi kommer vara ute under 13 veckor och då göra 16,5 hp i praktik och 3 hp i teoretisk fördjupning som löper parallellt under kursens gång.

En kan välja att ha praktik inom klinisk psykologi vilket kan innebära i stort sett allt – utredningsarbete eller behandlingsarbete, individuellt eller i grupp, med barn eller vuxna. Dessa platser löser KI och de fördelas genom lottning och vi kan alltså själva inte välja eller ansöka. Vi kan också välja att praktisera inom Arbets- och Organisationspsykologi vilket kan innebära att jobba med rekrytering eller att jobba mot företag och organisationer på olika sätt. Även detta kan vara brett när en börjar kolla runt. Vill en ha en plats inom ArbOrg får en söka själv och få den godkänd av KI. En kan också välja att jobba med pedagogisk psykologi och skolpsykologi. Vill en det så försöker KI ordna en plats, men kan inte garantera något.

Då jag har haft en något speciell höst och precis försökt hålla näsan över ytan – återkommer till det i ett senare inlägg – så har jag varken haft energi eller motivation att kolla upp så mycket möjligheter. Hade en tidigare plan att praktisera inom ArbOrg – men nu blir det såhär och jag är säker på att det blir fint. Jag har värderat fram och tillbaka, vägt för och nackdelar och landat i att det kan vara bra att testa en klinisk del nu för att sen veta mer inför PTP (ett års handlett jobb) placeringen. Och som Knut sa idag ”en praktik är bara en praktik” och det ligger lite i det. Så länge det är bra så behöver det inte vara livets fortsatta bana eller ens framtida karriär.

Så i alla fall fick vi i förra veckan se vilka platser som fanns för klinisk psykologi. Jag har lagt OTALIGT många timmar på att ranka de 61 olika platserna och fundera fram och tillbaka. Idag skedde lottningen och hela situationen var såväl spänd som absurd. Alla studenter skulle dra varsin lapp med ett nummer och utifrån det numret fick en sen välja plats i olika ordning. Jag fick nummer sju och när det var min tur var bara mitt förstahandsval taget. Helt plötsligt fick jag superfeeling för ett specifikt ställe och så blev det just det stället. Allt gick så fort men det känns som ett bra val med bra potential till lärdom och utveckling. Så i vår kommer jag befinna mig på Liljeholmen och jobba på en beroendemottagning. Platsen sägs kunna erbjuda en inblick gällande bedömning, utredning, behandling individuellt, i grupp och internetbehandling, rådgivning i de publika tjänsterna och uppgifter relaterade till pågående forskningsstudier. Dessutom finns möjlighet att få en inblick i Livsstilsmottagningens verksamhet, något jag är väldigt sugen på. Så jag tror det blir hur bra som helst!

Så nu gäller det att ha fokus och motivation terminen ut och under en kort statistikkurs innan det är dags att dra ut på praktik.

Såhär vacker väder utanför Strix när hela salen kokade av oro och stress inför lottningen…

3 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar