Prestation – skola, jobb, socialt

Såg precis en video om utbrändhet och konstaterade en rad saker. Fick en del tankeställare och inser att jag absolut kan bli bättre på att säga nej till saker och ting ibland. Det blir lätt väl mycket när en vill ge 110% inom både skola, jobb, vänner, familj, socialt arbete och fix hemma. Så varför hamnar så många där? Jag tror att det kan påverka att det är accepterat (och ibland ses som positivt) att göra tusen saker samtidigt. och att det är accepterat (och även här ibland ses som positivt) att plugga sent såväl som tidigt, att jobba sent såväl som tidigt och att vara tillgänglig dygnet runt.

I min värld handlar det hela om att jag tycker att så mycket saker är extremt kul! Nu är jag inte alls i en sits där jag känner att jag inte har kontroll – men jag vet också att jag behöver vara medveten om att jag lätt säger ja och vill ge 110% åt många olika håll. För jag kan tänka mig att det är lätt hänt att bara låta saker rulla för att allt är kul och sen pang så står en där med skägget i brevlådan.

Så det gäller att hitta en balans. Jag älskar att jobba samtidigt som jag pluggar. Först och främst för jag jobbar på mysigaste Skrotis-gymmet men också för att få hålla kvar i träningsbranschen som jag började i för ett antal år sedan. Såklart är det också fint med en extra inkomst och att bryta plugghjärnan med något helt annat. Jag älskar också att vara volontär på Tjejzonen. För jag vill ge något till någon annan som faktiskt gör skillnad. Kanske får det en tjej att få hjälp med psykisk ohälsa? Det har jag absolut tid att lägga några timmar i månaden på. Dessutom så älskar jag mina vänner och min familj. Blir varm i hjärtat av tanken på hur många fina människor jag har omkring mig och skulle gärna vilja spendera varje minut med alla jag håller kär. Så många jag vill träffa så mycket mer. Och hallå – jag tokälskar att skratta, ha kul, festa, gå på event, resa på weekends och liknande. Ja, vem gör inte det kanske? Men ojoj, jag är lite för mycket av en JAJAJAJA sägare till vissa saker ibland. Vänder och vrider för att hinna. (Något som absolut inte brukar sluta på ett bra sätt.) Hur eller hur – dygnet har bara 24 timmar så det blir liksom ohållbart att köra på för hårt med allt. Det går inte bara att lägga på och lägga på utan att plocka bort något. Det behöver jag bli bättre på.

För oavsett om jag gör massor av saker på grund av att jag älskar det och inte för att det är ett tråkigt måste – så kan det bli för mycket. Och även om det inte känns jobbigt så kanske det är viktigt att i alla fall se över ens vila och återhämtning för att se om den finns i vardagen. Vissa personer trivs och funkar som bäst med många bollar i luften och andra inte alls. Det går inte dra alla över en kam helt enkelt.

För min del så kör jag på en del tumregler (precis som i statistiken vi just läst i skolan). kanske behöver du också lite regler för att få en balans mellan skola och annat? Skolan är det primära men för mig vill jag inte att skolan vara mig. Det är en stor del men inte allt, allt. Mitt bästa tips till alla är att testa sig fram. Vad funkar för mig? Vill jag ens jobba? Vill jag ha en dag mitt i veckan ledig och plugga en lördag? Passar det att gå på föreläsningar eller vill jag läsa själv? Pluggar jag bäst på morgon eller kväll? När sover jag bäst? Ni fattar. Massor med frågor en kan ställa sig.

Och kom ihåg. Ta hand om er längst vägen. 

thumb_IMG_0656_1024

När vi mös med hunden i kvarnen på Västkusten i somras 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar