Projekt: Beteendeförändring

I veckan startade vi igång med ett projekt som ska rulla på under kursen i hälsopsykologi, nämligen en beteendeförändring. Passande nog i mitt liv just nu. För samma dag som vi skulle introduceras till det hela så vaknade jag med halsont. För andra gången år 2018. För 435 gången (typ) från 2017. Efter jag plockade bort halsmandlarna vart det helt enkelt inte bättre. Eller jo, halsfluss slipper jag men jag blir fortfarande sjuk en gång i månaden. Har en läkartid på onsdag men gissningsvis så handlar detta mer om vanor jag måste ändra. Vila mer, sova mer, återhämta mig. Så min beteendeförändring kommer handla om just det. Det kommer inte lösa allt men det kan hjälpa mig på vägen.

Som förändring ska jag nämligen ta undan elektronik 30 minuter innan läggning och lägga mig senast 22.30 måndagar och onsdagar och senast 23.00 söndagar, tisdagar och torsdagar. Det är ett steg i riktningen att återhämta mig mer, ta på mig mindre och pressa in mindre saker. För i mitt fall är det nog just det – att jag vill lite väl mycket. Tror att allt hinns med bara dygnet expanderar lite. Och ja, mycket hinns i perioder med. Men det biter minsann tillbaka med att jag blir sjuk otroligt ofta. Att vara sjuk är dessutom något av det värsta jag vet (okej lite överdrivet men jag avskyr det).

Så lägger jag in bestämda tider måste jag vara mer selektiv i vissa val. Jag måste lägga undan huvudet och koppla av. För att få ihop det har jag skapat en plan, tänkt igenom det hela och laddat ner appar som motivation och hjälp. Ni kommer få följa med längst vägen och få se vilka strategier och metoder jag använder. Ikväll startar jag och appen HabitBull kommer påminna mig vid 22.00 att det snart är dags att lägga undan elektronik och gå och lägga mig. Idag blir det inte så svårt, halvsjuk och gör mig förberedd för en knäoperation imorgon så det gäller att vara utvilad.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar