Sömn och dopamin och kognivita processer

Igår hade vi två väldigt spännande föreläsningar. Båda lämnade mig med många frågetecken men mer av känslan att jag vill lära mig och kunna mer. Nyfikna frågetecken kan en säga.

Vi började med sömn och pratade om allt ifrån vilka processer det är som får oss att somna och att vakna till vad sömnen faktiskt gör för oss. Summan av det hela är att sömnen är galet viktig! Då får hjärnan en chans att återhämta sig, bygga upp sig, renas och att supporta immunförsvaret. När vi sover kommer vi också att bearbeta emotionella upplevelser, skapa associationer och helhetsbilder och gör minnena oberoende av hippocampus (så att hippocampus sen kan vara med under nya inlärningar). Sömnen är också viktig för att vi på dagtid ska kunna fokusera. Så känner en att fokus försvinner är det ofta mer värt att ta en powernap och komma tillbaka med fokus i hjärnan – än att sitta och vara trött och okoncentrerad.

Eftermiddagen handlade sedan om dopamin, vilket också var väldigt spännande. Dopamin är en signalsubstans som är väldigt viktig för oss. Det är viktigt för många funktioner så som motorik, entusiasm, glädje, motivation och uppmärksamhet. Det vi igår pratade om var hur dopamin påverkar kognitiva processer i hjärnan. Det en kan säga är att lagom dos av dopamin är det bästa – för lite (som vid Parkinson eller vid åldrande) eller för mycket (för mycket stress) är inte bra för de kognitiva processerna. Det är en korrelation mellan ålder, dopamin och kognition – så hur mycket lagom vi än vill ha så kan vi i nuläget inte påverka det så mycket när vi blir äldre. Kanske, kanske ser det dock annorlunda ut när jag blir äldre.. 😉

Efter föreläsningarna satte sig jag, Sandra, Greta, Sofie, Marina och Hanna på Panini och gick igenom dagens föreläsningar. Så skönt att gå igenom det och se så allt känns någorlunda klart. Ett bra sätt att repetera och lära in tycker jag. Dessutom så mysigt att sitta ner i en annan miljö än på universitetet ibland.

Fick sen koppla av hjärnan och traska till söder för att hålla klass. En stark klass av deltagarna och sen några kilometer på bandet för min del. En lång dag – men en bra dag. Idag är det dags för föreläsning om könsskillnader i kognition som ska bli väldigt spännande och sedan är det kaffeevent med Klimatföreningen – så har ni vägarna förbi karolinska vid lunchtid – kom och drick kaffe och prata med oss!!

Skrattiga raster mellan föreläsningar

Några av tjejerna som gör mina dagar!! ❤

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar