Tinder – det nya sättet att träffa en partner?

”Du kliver ut ur duschen, tar på dig dina favoritkläder, sminkar dig noga. Din blick möter spegeln gång på gång. Det pirrar i magen när du klivet utanför dörren. Ni ska ses för första gången. Du ser fram emot mötet. Du har fått ett bra intryck och känner förhoppning. Du sätter nyckeln i låset, springer ner för trappan och går ut genom porten. Nu tänker du. Nu träffar jag honom med stort H.

Vi vrider tillbaka tiden två veckor. Det var då personen ovan satt i soffan och svepte på appen i mobilen. Vänster, vänster, vänster och en höger. Match! Du sveper vidare. Får några fler matchningar. Går in för att kolla på matchningarna. Raderar någon men väljer att skriva till en annan. Bland annat skrev du till killen du ska träffa ikväll.

Vad är det som gör att det blev en match? Vilka intuitioner kan en få av en bild och hur påverkar detta vårt sätt att träffa och framför allt dejta människor? Hur kommer framtiden påverkas av att dejtandet mer och mer flyttas till nätet och hur kommer attraktion att påverkas? Det är frågor jag kommer ta upp och diskutera i kommande text. Allt med inspiration från föreläsningen i attraktion samt från boken Social Psychology – Goals In Interaction skriven av Kendrick et al. (1999)”

Texten är starten på min hemskrivning jag gjorde i Socialpsykologi. En kurs liksom en hemskrivning som var väldigt spännande. Det jag senare i texten tar upp är alltså faktorer som påverkar vår attraktion och hur det kan ändras i och med att många träffas just på appar likt Tinder. Ni kan säkert själva räkna ut hur det eventuellt påverkas oss, men jag kan säga att jag under tiden jag skrev blev lite trött på framför allt två saker. Dels att det ytliga tar så stor plats men också hur känslan av att gräset är grönare på andra sidan breder ut sig. Vi lever i mångt och mycket i ett samhälle som aldrig blir riktigt nöjt.

Kanske är jag helt ute och cyklar. Kanske har jag helt fel. Vad tror du? Hur påverkas vi? Är det bra eller dåligt?

img_2183.jpg

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar