#utbytemelbourne – Ankomst och registrering
Innan kurserna börjar är det välkomstveckor, så kallade O-weeks. Det är först en vecka specifikt för utbytesstudenter följt av en vecka för alla studenter. Dessa veckor börjar innan ArbOrg är helt avslutad i Sverige och du kommer således behöva göra klart kursen lite snabbare än övriga kurskamrater på KI. Vi löste detta genom att alla tre som skulle till Australien jobbade ihop under ArbOrg och på så sätt redan från början jobbade ikapp tid för att hinna med. Vi avslutade med andra ord en kurs på KI precis innan avresan till Australien. Väl på plats började som tidigare nämnt två O-weeks. Jag ser det som att dessa veckor har en rad olika syften, som beskrivs nedan.
Lära känna andra studenter
Givetvis är ett otroligt viktigt syfte med första veckorna att knyta kontakter. Det händer enormt mycket första tiden med allt ifrån pannkaksfrukost, Womanjenca välkomstceremoni, grillkväll och prova på sporter. En del event anordnas av skolan, en del av de olika organisationerna och klubbarna – det finns oavsett en uppsjö av möjligheter att träffa andra studenter i liknande sits som du är i. Vissa event är obligatoriska och andra är frivilliga.
Gå med i klubbar och organisationer
Kanske en ännu bättre möjlighet att träffa trevliga människor är genom de många klubbarna som finns. En kan kort och gott säga att det finns i princip allt. Vill du gå med i en Harry Potter klubb, löparklubb, veganklubb eller kanske en klubb inom en religion? Det finns! Under några dagar under första veckorna kommer klubbarna ställa upp små tält där en kan gå runt och mingla, få gratisprylar men framför allt – hitta klubba en vill vara med i. Detta vill jag lyfta som en bra möjlighet men tycker också att det i vissa perioder var för mycket even och händelser att hålla koll på. Så välj vart du vill lägga din energi helt enkelt. Jag gick med i följande klubbar:
* MSA. Monash Student Association. (10 dollar). MSA håller i olika event och bildar ett community för studenter. MSA driver musikevent, filmkvällar, resor och barhäng. Medlemskap till MSA ger även billigare kostnad till vissa fester och klubbar.
* MOVE. Monash Overseas Student. (5 dollar). Organisation specifikt för utbytesstudenter, anordnar bland annat resor, pubrundor, filmkvällar och har mingel och kaffe på Wholefoods en gång i veckan. De ordnar också så att du som student kan få en buddy och du kan alltid vända dig hit för att ställa frågor eller träffa andra som är i samma sits som du.
* Caulfield running club (kostnadsfri). Liten, liten klubb för löpning som jag varmt rekommenderar då jag själv träffade vänner från såväl Australien som andra länder. Finns även en klubb för Clayton University som ska vara betydligt större.
* Vegan Society (5 dollar). Dessa anordnade event, såsom picknick, fika och pannkakshäng. Tyvärr krockade alla event men för mig var det ändå en fin organisation att stötta.
* Monash Outdoor Club (20 dollar). Denna klubb anordnade hike-helger, klätterkvällar och kajakresor. I slutändan blev det bara att jag hade möjlighet att vara med på en hike, som på grund av dåligt väder blev en endagars hike istället för en hel helg. Dock rolig klubb där jag träffade mycket fina människor.
Vill du läsa på mer om klubbarna kolla här.
Registrera dig på kurser
All information om kursregistreringen får du på plats på universitetet, men det kan vara bra att redan innan kolla upp en del och framför allt själv veta vad du vill prioritera i ditt val av kurser. Som redan nämnt var vi tidigt tvungna att få kurser preliminärgodkända från KI och ansöka om vilka kurser vi ville läsa på Monash, men det var först på plats i Melbourne som jag helt och hållet valde vilka tre kurser jag ville läsa. Av de jag fick godkända av såväl KI som Monash valde jag en ordningsföljd på vilka jag tyckte lät mest spännande, men sen fick faktiskt schemat vara den avgörande rollen i beslutet för min del. En kan nämligen redan innan valet kolla hur de olika unitsen ligger rent schemamässigt. Det är ju inte säkert att du får just den tiden du vill, men som i mitt fall så var det en kurs som endast hade lektioner på fredagar och då kunde jag räkna med att behöva vara i skolan på fredagar – något jag helst inte ville för att kunna resa under helgerna. Därför valde jag bort den kursen och tog en annan, som hade lektioner även på andra dagar.
När det är dags att välja kurser fyller du i en blankett och lämnar in på skolan, det finns hjälp för att byta kurser om en vill det – detta kanske dock inte är att rekommendera då du i så fall inte har fått den preliminärgodkänd av KI. När du väl har lämnat in ditt val ska du vänta på att få kurserna upplagda på din egna Monash-sida och klicka dig vidare till Allocate+. Därefter kan du utifrån varje unit välja vilken dag och tid du vill ha din lektion, ditt seminarium, din workshop eller ditt tutorial. Vissa kurser har bara workshops, vissa har bara seminarium och vissa har både lektioner och tutorials. Innebörden av de olika skiljer sig lite åt. De tider du bokar in dig på rullar sedan på under samma tid och dag för resten av terminen så tänk till hur du vill göra ditt val. De mest populära tiderna är ofta redan tagna när du får tillgång till att välja, då det verkar som att valet för studenterna i Australien har varit öppet sedan tidigare, men det går att köa på tider och ändra på tider under första introveckorna och min erfarenhet är att det löser sig bra.
Mina tre kurser hade lite olika förutsättningar och utifrån det blev det att jag fick en skoldag på Clayton och en på Caulfield. Min kurs i kommunikation gick nämligen endast på Caulfield och den hade jag redan innan jag anlände Australien bestämt mig för att läsa. Därför visste jag att jag skulle vara en dag på Caulfield University. Angående global konsumtion så gick den bara på Clayton och därför visste jag att jag skulle läsa en dag på Clayton university. Sociologin gick på båda campusen och jag fick då kolla om jag kunde kombinera den med någon av de andra kurserna. Som tur var knep jag en plats till sociologin som gick på torsdagar på Clayton – samma dag som jag läste Global Konsumtion på Clayton.
Lära känna skolan, biblioteket och resurser som erbjuds
Under den första tiden så kan det också vara bra att ta del av information kring såväl hur skolan ser ut som vilka resurser du har som student. Jag gick på rundvandring på såväl Clayton som Caulfield och gick på information på biblioteket för att få koll på allt ifrån hur en lånar böcker och skriver ut, till vad en kan få för hjälp med inlämningar och texter. En rad olika resurser finns på skolan och du kan få hjälp med såväl grammatik och ordval i inlämningar, att förstå en uppgift, att strukturera en uppsats och att skriv CV.
Lösa praktiska saker
Studentlegitimation, mobilabonnemang, concession card (studentleg- för rabatter på bland annat inträde och MyKi-card), MyKi-card (kollektivtrafik) och fix med bankkort är även det saker som är bra att lösa tidigt på vistelsen. För oss var det en del strul med att få concession card vilket i sin tur ledde till att det tog lång tid innan vi kunde skaffa det betydligt billigare student MyKi-card. Du måste nämligen vänta tills du är registrerad för att sedan kunna skriva ut ett intyg på kurswebben och sedan gå med detta till en bemannad tågstation. Klokt att ge sig på och försöka lösa så tidigt som möjligt i alla fall.
0 kommentarer