#utbytemelbourne – Boende

Att hitta bostad kräver lite arbete måste jag säga – men det löser sig på ett eller annat sätt om en ligger i. En kan välja att bo på campus, nära campus eller i stan. Det ser såklart olika ut på olika universitet och i olika städer men just Monash ligger mellan en halvtimme (Caulfield) och en och en halv timme (Clayton) utanför stan så det spelar ändå roll om en väljer att bo på universitetet eller inte. Det finns såklart fördelar och nackdelar med båda delar men jag är väldigt nöjd med valet av att bo närmare stan. Dels då många som bor på campus precis har gått ut High school vilket kan innebära lite olika livsstilar, dels för att inte fastna på campus utan se mer av Melbourne, dels för att de flesta utbytesstudenterna inte bodde där och dels då det är relativt dyrt att bo på campus samt att kontraktet sträckte sig längre än jag var kvar i landet.

Jag och mina två kursare valde att söka boende ihop, vilket kändes såväl tryggt som roligt! Någon månad innan avfärd bokade vi boende på ett airbnb i Balaclava för första två veckorna. Vi hade absolut kunnat göra det tidigare men vi hittade ett ställe som kändes okej och som sen visade sig vara väldigt mysigt. Med en hyra på 6000 kronor per person och månad fick vi hela lägenheten. Visserligen delade vi sovrum och sov i en dubbelsäng och på en madrass – men hade utöver det ett kök, badrum, vardagsrum och en trädgård (DRÖM!). Då vi inte kunde stanna mer än två veckor började vi redan efter knappt en vecka att kolla efter en bostad mer permanent. Då insåg vi att det var snabba ryck, att det var få ställen som kom upp för tre personer och att många ställen var halvtaskig standard på. Vi bokade in visningar med lite olika personer, som vi kontaktade på Flatemates och airbnb. Detta med en prisklass från allt ifrån 1100-2100 kronor per vecka och person. Det var rätt motigt och alternativet att dela på oss kom upp, men tillslut hittade vi ett fräscht boende genom Airbnb i området Armadale som vi gillade – dock var den en bit över vår prisklass men efter förfrågan och ett ja kring att matcha vår budget så kunde vi flytta in. Då vi hade en säng över valde vi även att lägga ut en förfrågan på Fairyfloss real estate om någon ville flytta in med oss, och fick på så sätt såväl en lägre månadskostnad, en till familjemedlem i vårt hem och också en ny vänskap. Det slutade med att vi gav runt 5500 kronor i månaden men delade då sovrum (och säng för min och Sandras del).

Det slutade med att vi bodde här 🙂

Mina superroomisar <3

Och Amazing Sarah!! <3

Lite tips kring boenden är följande:

* Håll koll på olika sidor på nätet. Dock heads up på att det definitivt finns såväl skitställen och skitstövlar. Ta inte något som är halvkasst, för du ska trivas där under en ganska lång tid.
https://www.airbnb.se
https://flatmates.com.au
https://urbanstay.com.au
https://www.gumtree.com.au
https://www.monash.edu/accommodation (Monashs egna sida för att få hjälp med boende)
https://www.facebook.com/groups/117412174975402/ (Fairy Floss Real Estate)
https://www.facebook.com/groups/svenskarimelbourne/ (Svenskar i Melbourne)

* När du väl ska sitta och leta – håll koll ordentligt. Det gäller att vara snabb och kontakta värden tidigt. På Flatemates kan en ha ett betalkonto och få tillgång till rum lite tidigare, vilket kanske kan vara värt. Vi gjorde dock inte det och fick ändå kontakt.

* Det är olika standard. Så se till att kolla på stället först. Vi fick också tips om att såväl skriva kontrakt och ta id-handling på personen som hyr ut men också att bond (deposition) ska betalas till ett speciellt konto och inte hyresvärdens bankkonto. Så kika upp det så du inte blir lurad!

* Det är utmattande. Verkligen. Blev själv helt slut i huvudet av dels att leta och skriva till folk men också av tanken på att inte veta var en ska bo.

* Är ni fler som söker ihop – enas kring hur ni gör upp sökandet och vad ni söker efter. Värt att tänka på kan vara att det ibland kan vara klurigare att hitta något för tre personer, jämfört med ensam. Så det kan krävas lite extra tid. Värt kan också vara att tänka på att försöka synka er om ni är flera – hur tänker ni med budget, läge och standard? Tänk igenom och ha en grund som alla är eniga kring.

* Helt beroende på vilket boende en hittar, men områden som var populära var Balaclava, vissa delar av St Kilda, Prahran, South Yarra. Fitzroy, Carlton och Brunswick var också väldigt populära områden men låg lite väl långt från skolan.

* Många boenden är dåligt isolerade. Kolla om värme finns (även om det känns märkligt att göra det när det är 40-45 grader ute – men det kommer bli kallt!) eller förbered med bra kläder.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar