#utbytemelbourne – Innan avresa

Här kommer en serie med inlägg samlade under #utbytemelbourne. En del kommer vara nytt och en del kommer vara likt tidigare inlägg. Men se det som en liten serie av inlägg för er som är nyfikna <3 Och har ni frågor – tveka inte på att maila mig!

Varför utbyte?
Ett utbyte har i min värld alltid varit något som känns givande såväl som utmanande. Detta då det dels får en att kliva ur sitt ekorrhjul och sin trygga bubbla för att anpassa sig och hitta sin plats på nytt men också då nya möten skapas, erfarenheter korsas och kulturer möts. Ett utbyte kändes som en erfarenhet som jag inte skulle vilja vara utan. Därför började jag tidigt, redan under första året på Karolinska, att kolla på alternativen för utbyten samt vad som krävdes av mig som student för att kunna få en plats. Då det inte finns hur många platser som helst ville jag försäkra mig om att kunna söka och få en plats högt upp bland mina val.

Varför Australien?
Redan under första året då jag läste på om utbytesländerna blev jag som mest intresserad av Australien. Då jag ville kombinera mitt utbyte med att vara i en engelsktalande kontext och bli riktigt vass på engelska blev Australien snabbt ett toppval. Även att landet i sig lockade med sin kultur, värme och omtalade vänlighet gjorde att valet blev enkelt. Någon gång i mitt liv ville jag se Australien så jag tänkte att jag kunde passa på. Dessutom gav detta chansen till en längre vistelse i en världsdel så pass långt borta och som jag troligen inte kommer återkomma till på en lång tid.

När resan närmade sig ska jag dock erkänna att nervositeten och oron gjorde att jag hade önskat att jag åtminstone åkte till ett land lite närmare Sverige. Australien kändes orimligt långt bort. Såhär i efterhand är jag dock superglad över mitt val – trots avståndet. Så ha i åtanke att tankarna kan spela ett spratt när något känns lite motigt.

På väg mot Australien!

Information om utbytesstudier
På KIs hemsida finns det en hel del information om utbytet, såväl länkar till respektive universitet som information om själva utbytet i sig. Under tidigare terminer kommer även Magdalena, som är utbyteskoordinator, ut till klasserna och pratar om utbytet, vilket ger ett bra tillfälle för att ställa frågor och räta ut frågetecken. För även om information finns på hemsidan så kan det ibland, enligt mig, kännas svårt och mastigt att ta sig an.

Information från Monash finns också gott om, vi fick tydlig (och långa!) dokument om såväl ansökningen till Monash som ankomsten till Monash och Rachel som tog hand om oss var snabb på att svara på mail. Dock var det en del strul under tidens gång för vår del och vi som studenter behövde hålla lite koll för att få dokumenten som vi inväntade. Först kom vår ansökan från KI till Monash i kläm då en ansvarig hade slutat och sen fick vi inte alla dokument i tid som vi skulle vid vår ansökan till Monash vilket gjorde processen mer stressig på slutet. Så ett tips är att hålla koll på processen och annars kontakta den ansvarige och ifrågasätta vart informationen tagit vägen.

Processen från KI till Monash
Ett bra tips kring hela ansöknings och antagningsprocessen är att hjälpas åt med de du åker med. Det är en del fix och trix och stundtals tyckte jag det var ganska tungt och rörigt med allt som skulle lösas. VI startade ett Google Docs och gjorde ett dokument med information för de olika delarna vi skulle göra innan avresan. Med hjälp av reserapporter och information från såväl KIs hemsida som Monash hemsida kunde vi stolpa upp allt och lägga en rimlig plan för när de olika delarna skulle göras. Här nedan presenterar jag allt jag gjorde i ungefärlig tidsordning så som det passade oss. Men håll givetvis koll på eventuella deadlines och datum och gör det hela i ordningen som passar dig bäst. Ha också med i bakhuvudet att det kommer vara en hel del jobb och när det hopar sig med mycket i skolan så kan det kännas såväl tungt som tråkigt — men det kommer vara värt det! Jag vågar nästan lova det <3 Och en till reminder – vi som har åkt finns och jag personligen svarar gärna på frågor och funderingar som kommer upp. För jag själv hade tusen snurrande frågor i huvudet.

Läs även gärna på om det hela på sidan för Psykologprogrammet här och för KI generellt här.

Ansökan till KI om att bli nominerad till utbytet
När du har bestämt dig för att du vill åka på utbyte är det dags för att söka. Detta skulle för oss lämnas in på våren under termin fyra. Själva ansökningen, innehållande en ansökningsblankett, CV, studiemeritförteckning och personligt brev, är inte speciellt svår utan det gäller snarare att redan tidigare på programmet ha börjat samla meritpoäng för att få åka dit du vill. Dock vill jag poängtera att jag tycker att alla som vill åka – oavsett antal meritpoäng eller betyg – ska söka. Under mitt år var det relativt få sökande och alla fick (och har tidigare fått) en plats till ett utbyte. Vill du dock optimera dina chanser för att få ditt förstahandsval vill jag tipsa om att kika in de rådande reglerna för ranking inför utbytet. I mitt fall gällde att vara godkänd på alla kurser, antal VG, meritpoäng och om en varit deltagande som assistent eller liknande i forskning. Detta finns att läsa om under Urval och nominering här https://utbildning.ki.se/utbytesstudier-psykologprogrammet.

Stipendium
Under sommaren, när jag hade fått beskedet om min plats genom KI men inte ännu kunnat ansöka till Monash, började jag kolla efter och söka stipendium. Jag letade igenom flera hundratals stipendium på hemsidor med alla stipendium samlade men landade på relativt få att söka. Detta då det ibland är mycket som ska klaffa. Tänk på att stipendium ofta har en viss period som en kan söka under och därför kan det vara bra att vara ute i god tid. Även om det kändes märkligt att söka sommaren innan själva utbytet så är jag glad att jag la ner extra tid på det då – och inte när skolan sen var igång. Jag gjorde ett dokument och samlade alla stipendium samt information om sista datum som jag tänkte söka för att få en överblick över vad som skulle göras. En del stipendium kräver en hel del jobb medan andra är lättare att söka. För samtliga som jag sökte behövdes ett intyg på att jag skulle åka, men för min del räckte det med ett intyg från KI och jag behövde därför inte vänta på antagningsbeskedet från Monash. Att inte vänta kan innebära att fler stipendium blir tillgängliga. De två som jag fick var från Carl-Erik Levin och AAA. Däremot fick jag en rad avslag från bland annat Medicinska Föreningen och Anna Whitlocks minnesfond. Utöver mina stipendium som jag sökte så får alla utresande ett stipendium från KI. Då jag inte reste inom Europa och kunde få Erasmus så fick jag ett INK-stipendium. Detta behöver du inte ansöka över utan fyller i papper med Magdalena för att få ut pengarna till detta. En sista summa får du efter inskickad reserapport.

Ansökan om att få kurser godkända av KI
Håll koll på när ansökan ska in till Monash – för utifrån det måste du i god tid skicka in ansökan om kurserna (units) du vill läsa till ansvarig på KI. Detta är alltså eget ansvar att lösa och inget som direkt fångas upp av någon. Så se till att ganska tidigt läsa in dig på kurserna som ges, ofta får du kika i katalogen för kurserna för året innan (då den nya inte hunnits släppas innan ansökan måste in) – dock brukar de vad jag förstår vara relativt lika. Här kan du kolla i handboken där Monashs alla kurser och program finns samlade för 2018. Information om längd på kursen, vilket campus den går på och vilken nivå den ligger på finns här. Det du ska hålla koll på är att kursen går under den terminen (semester) du ska läsa, att den inte kräver förkunskaper (prerequisites) som du inte har, att den inte överlappar med kurser som du redan läst samt att den har utbildningsmål som stämmer med psykologprogrammet.

När du har hittat ett antal kurser som känns kul och som uppfyller utbildningsmålen för psykologprogrammet så lägg till den i din ansökan om kurser till KI. Här kan du hitta information om vad du behöver tänka på vid val av kurser från KIs sida, vilka kurser som tidigare blivit godkända samt blanketten att fylla i för dina val av kurser. Bläddra ner till Ansökan del 2 på följande sida

Ansökan till Monash
När du fått dina kurser godkända är det dags att söka till Monash. Observera att det finns ett senaste datum att skicka in detta – SÅ BÖRJA MED SÅVÄL SJÄLVA ANSÖKAN SOM KURSVALEN I TID. Redan i augusti fick vi ett mail med information och ansökningsformulär. Vi skickade dock inte in detta förrän senare men börja i tid som sagt. Till ansökan behövs olika dokument, säkerligen ser det lite olika ut varje gång men för oss behövdes följande:

– Ansökningsdokumentet från Monash. Korrekt ifylld med personuppgifter, uppgifter om utbytet och kursval (de du fått godkända från KI). Ansökan ska skrivas under av KI:s handläggare (som för mig var Magdalena) såväl som av dig personligen.
– Intyg på att du kan engelska. Ett intyg om att du kan engelska ska också skickas med, detta skriver Magdalena.
– Betyg från ditt gymnasium på engelska. Kontakta din gymnasieskola om du inte redan har de på engelska.
– Certifikat på registrering. Detta kan du skriva ut från Ladok.
– Passkopia. Scanna in ditt pass och bifoga även detta.
– Vi skickade även med en litteraturöversikt på vad vi hade haft för obligatorisk litteratur genom åren på psykologprogrammet. Vet dock inte om detta verkligen behövdes.

Boka ett möte med handläggaren på KI för att sedan få ansökan ivägskickad. Även vid andra frågor kan ett möte vara behjälpligt. Efter att ansökan har fyllts i och skickats in dröjer det ett tag innan den blir godkänd. Vi fick vår ansökan godkänd i början av december och fick i mailet om antagningen också dokument att fylla i och skicka tillbaka inom två veckor – detta för att få CoE inför visumansökan. Även tips om Facebook grupper samt vilka kurser du fått godkända från Monash bifogades. Efter ett tag fick vi CoE så att vi kunde söka visum.

Mycket jobb – men sen kan detta bli din weekendtripp <3

Kammarkollegiet försäkring
Försäkring går genom skolan och allt arbete kring detta görs ihop med Magdalena så boka ett möte för att ordna med detta. Intyget på Kammarkollegiet behövs till visumansökan så gör det innan sökningen. Samtidigt som vi fick papper från Kammarkollegiet fyllde vi också i papper till INK-stipendiet.

Boka flyg till Melbourne
När vi hade fått antagningen från Monash bokade vi flygbiljetter. Jag valde att boka min resa enkel väg då jag varken visste om jag ville resa vidare eller vilket datum jag kunde och ville lämna. Vi flög med Quatar Airways dit och med en mellanlandning i Doha blev det en resa på ungefär 25 timmar. Kostnaden landade på omkring 4500 kronor. För egen del gick det bra att ha is i magen och boka hemresan 6-8 veckor innan jag skulle lämna. Denna resa kostade runt 3500 kronor och jag flög då med China Airlines. Lite mer obekvämt och lite längre mellanlandning, men absolut okej.

Visum till Australien
Så fort vi hade fått COE koden från Monash university kunde vi söka visum. I ett mail från Monash står det också vilken typ av visum du ska söka samt vissa saker att tänka på. Själva ifyllandet tog väldigt lång tid, räkna med 6-8 timmar då det är många steg och mycket att fylla i. Fyll i så gott du kan, även frågor som kan kännas väldigt stora och omöjliga att fylla i helt korrekt. Till visumet behövs också inskannat pass och körkort, papper från Kammarkollegiet och en försäkran om att du kommer stanna i Australien under en kort tid och inte stanna – vi skickade med registreringsintyg från Ladok för att visa på att vi skulle fortsätta läsa ett femårigt program. När väl allt var ifyllt och medskickat gick det snabbt att få visumet godkänt.

Kolla upp vaccinationer
Jag behövde personligen inte ta några fler vaccinationer – men kolla upp vad som gäller för dig. Googla eller gå förbi en mottagning som ger vaccinationer.

CSN
Ansökan till CSN var inte helt okomplicerad utan tog en rad vändor innan vi fick korrekt besked. I och med att en del av terminen (7,5 hp) är förlagd på KI och resterande poäng (22,5 hp) läses utomlands så behöver du söka såväl för Sverige som för Australien. Detta totalt är 20 veckors studier. Efter mycket om och men och många samtal till CSN lyckades jag få bidrag för fem veckor för min kurs i Sverige, men fjorton (och inte femton) veckors bidrag för tiden i Australien. Det som ställer till det är att terminerna inte ser likadana ut i Sverige och i Australien. Det ser således ut som att vi läser 22,5 h under en hel termin – vilket blir 75 % takt på studierna. För att inte bli av med veckor från CSN-bidrag är det egentligen smartare att få heltid för färre veckor än 75% för fler veckor. Som sagt var detta dock lättare sagt än gjort men slutligen fick jag heltid bidrag och lån för fjorton veckor. För egen del blev det egentligen totalt 15 veckor på Monash, varav två veckor var introduktionsveckor. Jag läste inte någon kurs med sluttenta i juni, utan slutade min termin 30 maj. Din tid i Australien kanske blir mer än 15 veckor, beroende på när du åker och om du gör sluttentor i juni. Ring CSN om det blir problem och ha lite is i magen på att det kommer ordna sig.

Internationellt körkort
Detta var något jag inte skaffade men som jag kan rekommendera om du känner dig trygg att köra i vänstertrafik samt vill kunna åka runt en del. Ryktet säger att en ska kunna köra på sitt svenska körkort, men vissa uthyrningsfirmor kräver åtminstone internationellt körkort. Detta ska gå att göra på plats men det är smidigare och billigare att göra i Sverige så vet du med dig att du ska köra så kan det vara värt att kolla upp.

Öppna bankkonto och överföra pengar
Inget du egentligen måste göra, men vill du slippa avgift för att använda ditt svenska kort kan du skaffa ett australiensiskt. Personligen skaffade jag ett konto på Commonwealth Bank innan jag lämnade Sverige och kunde på plats i Australien få hjälp med att få det skickat till adressen där jag bodde. Det finns ett kontor på Clayton Campus som kan hjälpa dig.

När du överför pengar till ditt australiensiska konto är mitt tips att göra det genom Transferwise. Detta för att slippa den relativt höga kostnaden som din svenska bank tar ut för att skicka pengar till ett utländsk konto. De tar istället ut en procentuell kostnad som blir lägre vid högre skickade belopp.

Packa
Hur packar en för fyra månader på andra sidan jordklotet? När det dessutom är supervarmt vid ankomst och kyligt vid hemresa? Det är frågan det. Jag köpte en resväska som i sig var extremt lätt och väldigt rymlig, fö att kunn ta med så mycket som möjligt. Men ändå fick jag solla både en, två och tre gånger innan jag lyckades stänga resväskan. Det jag saknade var en varmare jacka, tjockare tröjor och regntäta byxor – vilket jag hade turen att kunna skicka med min mamma som kom på besök. Hade även kunnat ha nytta av en grenkontakt för att kunna använda adaptern till fler än en laddningsstation. Övrigt bra att tänka på är en adapter anpassade till uttagen, en sovsäck om du ska resa eller hikea en del och som nämnt ovan – kläder för alla sorters väder.

Innan du packar – kolla också upp hur mycket bagage du får ta med på flyget. Själv fick jag ha en väska med 30 kg dit och två väskor med 23 kilo hem. Detta fungerade utmärkt för mig.

Frys eller säg upp svenska abonnemang
Innan jag åkte såg jag till att jag kunde frysa såväl gymkort och mobilabonnemang. Detta för att slippa dubbla kostnader. Mitt gym behövde bara ett intyg på att jag skulle åka och mitt mobilabonnemang kunde jag frysa kostnadsfritt en gång.

Boka upphämtning på flygplatsen (gratis genom Monash)
I ett välkomstmail från Monash får du ett dokument med massor av information. En av punkterna i dokumentet är “boka upphämtning från flygplatsen” och det är ett väldigt bra råd att göra. Det var otroligt skönt att inte behöva tänka på att lösa resan till vårt första boende efter närmare 30 timmar på resande fot så ta chansen att boka.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar