#utbytemelbourne – Språk och kultur

Innan jag åkte till Australien hade jag en tanke om att jag direkt skulle bli totalt flytande i engelska. Som att min förflyttning från Sverige till Australien skulle göra jobbet åt mig. Om det hade varit så hade det ju varit en väldigt bra tanke – men det är ju inte en så sann tanke.

Första veckorna av studier var väldigt frustrerande för mig. Jag är van vid att kunna och vilja prata med allt och alla och när jag insåg att mina språkkunskaper blev en barriär i mitt huvud så var det minst sagt motigt. Jag behövde tänka innan jag pratade, jag fick koncentrera mig i snabba konversationer och jag fick läsa om texter gång på gång. Jag märkte också att det tog sjukt mycket energi och att jag allt som ofta inte alls pratade så mycket som jag vanligen gör. Där och då insåg jag att jobbet med att bli flytande på riktigt låg hos mig och inte i förflyttningen till Australien.

Så jag bestämde mig för att verkligen ta alla chanser som finns för att utvecklas så mycket som möjligt. Här har jag ändå bra mycket mer möjligheter då alla pratar engelska och alla kurser är på engelska. Jag signade upp på en konversationskurs på universitetet, genom English Connect här på Monash. Jag signade också upp för olika moduler kring akademiskt skrivande och grammatik, också genom English Connect. Det finns alltså mycket resurser på Monash för studenter som inte har engelska som första språk och trots min känsla av utmaning var språket aldrig något som gjorde att jag tänkte att jag inte skulle klara av kursen – snarare hur bra jag skulle lyckas klara den.

Tog chansen och pratade i olika sammanhang för att öva så mycket som möjligt…

..på NJs fitness…

..med Sarah och Antonia…

…och i min löpgrupp.

Rent kulturellt skulle jag säga att även om Australien är på andra sidan jorden är det inte helt olikt Sverige. Givetvis finns det saker som skiljer Stockholm och Melbourne åt, såsom trafiken, språket, årstiderna och tidsskillnaden – men några större kulturella skillnader eller krockar märkte jag inte av.

Vilka sporter som är stora skiljer sig åt – i Australien är bland annat AFL väldigt stort.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar