Värmebölja över Sverige – underbart men också skrämmande?

Det är fantastiskt skönt med solen som skiner tycker jag. Att bara dra på sig lätta kläder, cykla utan tanke på en jacka, gå hem sent om kvällen utan att frysa, bada vid Hornsbergstrand, sitta ute på balkongen redan tidigt på morgonen och få en känsla av att vara utomlands trots att en är hemma. Dock har ju det mesta två sidor och i detta fall börjar det skava lite i mig när inget regn är i sikte (och nej detta handlar inte om ”att det alltid går att klaga på något”) värmen skapar problem på sina håll. Bränderna känns som att de avlöser varandra och skördarna behöver givetvis vatten. Så även om jag njuter varje minut av solen och också har som val att gå in och svalka mig, så hade det suttit fint med ett regn för naturens skull.

Vi vet att jorden blir varmare och varmare – så vad vi nu kan göra är dels (AKUT!) att inte grilla, lämna fimpar eller kasta glas på marken men också att tänka steget längre och se vad vi kan göra av vår klimatpåverkan. Malena Ernman (som jag tycker är en grym förebild för miljöfrågor) skriver såhär. Inget enskilt väderfenomen kan länkas helt och hållet till klimatförändringar. Slumpen spelar alltid in och vi kan aldrig veta exakt. Däremot vet vi att vi nu har haft 402 månader i rad med högre medeltemperatur än under 1900talet. Vi vet att antalet extrema väderfenomen under den tiden har ökat dramatiskt. Bara i Europa t ex så har antalet extrema väderfenomen ökat fyra gånger under ungefär samma period. Vi vet att klimatförändringar gör det extrema vädret mer extremt. Mycket mer extremt. Vi vet att klimatförändringarna vi nu ser har skapats av våra utsläpp av växthusgaser. 
Vi vet att den extrema värmeböljan som nu äger rum i Sverige har sällskap av ett anmärkningsvärt stort antal liknande fenomen runt om i världen. Nordvästra Sibirien har t ex haft +30 i en veckas tid. I Kanada har över 50 människor dött på grund av hettan. Min dotter berättade att igår stod det +31 på termometern i skuggan utanför Coop i Riksgränsen och dom har svårt att sova på nätterna för att det för varmt. I Abisko… Skogen brinner, människor hotas av enorma tragedier. Den historiska torkan skapar ett katastrofläge för djur och lantbrukare. Brandförsvar, räddningstjänst, hemvärn och frivilliga sliter som djur i hettan, under fruktansvärda förhållanden. Dom förtjänar allt vårt stöd och all vår uppskattning och beundran. Det här är klimatförändringar. Det här början på nånting som vi måste hejda. Nu. 

Vi måste ändra våra vanor. Så vad kan du göra? Kanske bli vegetarian? (Så skulle torkan heller inte slå så hårt mot djuren) Kanske flyga mindre? Kanske ta bilen mer sällan? Hitta dina nycklar, se vad du kan göra, sätt mål och jobba mot dem. För nej – du som individ kanske inte får en klapp på axeln eller extra pengar på banken – men de som lever efter oss, de som lever på andra platser och hela vår jord mår bättre.

Redan imorgon går jag dock emot mig själv och ska flyga till Polen för en weekend med Åsa. Just i nuläget och efter att ha funderat en del så känns det sådär. Vi är så elaka mot vår egen planet och tänker i ärlighetens namn extremt egoistiskt. För jag anser mig typ värd att flyga, många anser att en eller två solresor är lagom per år och kött är hos många snarare regel än undantag. Och nej – jag lär inte sluta (bevisligen inte eftersom jag bland annat åker på en till weekend och ytterligare flyger till Australien nästa år…) men en tanke är en start. Naivt kanske, men då får det vara så. För att kompensera för min resa kommer jag plantera träd för en organisation som känns vettig. Kanske mest för mitt samvete men också för att visa för mig själv att jag faktiskt måste betala ett pris för att få tillgång till jordens yta på nolltid genom flygtransport.

Superfint med somriga kvällar – men bör vi tar värmen som ett tecken eller bara som skönt?

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar