WISC-tester

I veckan påbörjade vi att öva på att genomföra begåvningstester för barn och ungdomar. Vi använder oss av WISC som är ett av de mest använda testerna. WISC är tänk att användas för barn och ungdomar mellan 6 och 16 år, men fungerar även upp till 18 år. Självklart finns liknande tester för såväl yngre som äldre. Syftet med testet är utredning och för att hitta styrkor och svagheter hos individen.

Testet innehåller många olika delar och är tidskrävande att genomföra. Det är inte ett enkelt test en kan googla fram och kryssa i på datorn, utan är ett testbatteri med en stor vidd. Testerna ska genomföras professionellt och i ett bra syfte. För att vi sen ska kunna genomföra testerna korrekt när det blir skarpt läge har vi såväl gått igenom alla deltester som övat på alla deltester. Dessutom hade vi som uppgift att testa på ett barn eller en ungdom. Idag gjorde jag WISC-testerna på min kollega Alicia. Då Alicia är 18 år blev mitt fokus såklart annorlunda än om jag skulle he testat ett barn på 6 år. För mig var det skönt att kunna lugnt och metodiskt gå igenom test för test snarare än att fokusera på att få deltagaren att lyssna eller sitta still. En bra övning att kliva utanför skolans miljö och få testa i halvskarpt läge.

Efter testningen blev det promenad till mamma, lite häng hemma hos henne innan promenad tillbaka med nyflyttade syster i telefon. Planering inför veckan och firande av Sofies bedrift att köra Vasaloppet står på schemat nu. Sofie själv sitter på en buss på väg från Mora, så att fira med henne får jag göra i veckan – men jag förfirar med fruktsallad, grädde och choklad <3

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar