Antagningen har öppnat! | Hur jag valde att bli optiker

Hörni, antagningen till höstterminen har öppnat! Självklart ska ni söka till optiker 😀 Här listar jag 5 anledningar till att bli optiker. Behöver ni ha fler anledningar är det bara att hojta till!

M i n  r e s a

Första året av gymnasiet hade jag inte ens tänkt tanken av att bli optiker. Jag brukade gå in på Sacos yrkeslista för inspiration: vad skulle jag söka till efter gymnasiet?

I ettan funderade jag starkt på att bli lärare, insåg snart att det var absolut fel yrke för mig. Inte nog med att min förklaringsförmåga brister – jag hatar att stå och prata inför folk! Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskapliga ämnen, gick på naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, så jag visste att jag ville ha något inom det området. Började titta in på andra yrken: miljöanalytiker, farmaceut, datavetare… Men ingenting kändes helt rätt.

Jag använde mig mycket av olika yrkesfilmer på Youtube för att veta mer. När jag inte hittade något på svenska sökte jag på engelska. Någon gång i tvåan väcktes mitt intresse för optiker. Det finns inte så jättemycket videoutbud om optiker på svenska, så jag sökte på optician, som jag då antog att det hette. Men jag upptäckte att de inte gör några undersökningar m.m. och liknade mer optikerassistenter här i Sverige? (Google Translate, why you lying to me!)  Ju mer research jag gjorde, ju mer jag lärde mig om olika titlar i ögonvärlden. Då fick jag reda på att optiker kallas optometrist i utlandet (hela engelsktalande världen förutom Storbritannien) och det ansåg jag vara jätteviktigt att slå fast så det inspirerade bland mina första inlägg här på bloggen: Optician VS Optometrist.

Det öppnade verkligen mina ögon (no pun intended hehe) för en hel ny värld! Plötsligt hittade jag jättemånga videos och fakta på nätet som förklarade yrket utförligt. Även fast det kan skilja sig lite mellan länderna, så gav det iallafall en bild av vad en optiker är/gör. Jag kände det i hela min kropp, det här är vad jag vill.

Jag tog studenten år 2017. Efter gymnasiet kände jag mig så utbränd så jag bestämde mig för att ta ett sabbatsår. Första halvåret vilade jag mest hemma sedan började jag jobba. Det var ett väldigt bra tillfälle att prova på arbetslivet och få erfarenhet innan man sluter sig till ett yrke. Så jag ansökte till optiker året därpå.

Så kom ångesten om jag faktiskt kommer att bli antagen. Jag kunde inte vänta tills juli. ”Kan den dagen bara komma?”

När antagningsbeskedsdagen väl kom var det högt tryck på antagning.se’s hemsida som det vanligtvis är den dagen. Jag minns att jag var på jobbet då och dog för att veta. När det äntligen funkade att logga in ber jag till Gud att det gick bra, snälla Gud, snälla. Spänningen ökar, mitt hjärta dunkar… lät inte det pågå för länge – Lyckan sköljde över mig när jag såg att jag blev ANTAGEN! Jag var så glad och tacksam att tårarna började rinna så jag var tvungen att ursäkta mig själv en stund. Snabbt tar jag en screenshot för att minnas känslan längre år framåt i tiden och det gjorde jag rätt i, för det var en obeskrivlig känsla OCH så fick jag användning av den till det här inlägget 😉

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig