Hittills – i bilder

 
AlbaNova universitetescentrum, KTH. De senaste två månaderna spenderade här.

Hej allihopa!

Vi närmar oss julen och på måndag börjar vi vår fjärde kurs: Allmän anatomi. Tidigare har vi bara haft tenta på Campus Solna, så för första gången ska vi faktiskt ha föreläsningar där!

Avklarade kurser är listade nedan.

 

Grundläggande optometri 1

Precis som kursen heter fick vi lära oss grundläggande fakta och metoder inom optometri. Nyckelord: ögon, synen och synfel, linser, autorefraktor, bågjustering och vertometer (instrument för uppmätning av glasögonstyrka).

De flesta av oss har väl satt huvudet framför (bakom?) en sådan och tittat på något som känns avlägset hos optikern, men någonsin undrat hur det ser ut på andra änden?

 

Geometrisk optik

Här behandlade vi ljuset som raka strålar och tittade på den geometriska brytningen, lärde oss paraxial avbildning och grundläggande hur det fungerar i speglar och linser. Nyckelord: strålkonstruktion, avbildning, linser, kamera, bländartal, synfält, brytningsindex, öga, mikroskop, teleskop.

Hårstrå i vårt personligt byggda mikroskop! Förstoring 100x

 

Fysikalisk optik

Här behandlar vi ljuset som vågor istället och tittar på dess vågnatur m.m. Nyckelord: våglängder, färger, polarisation, diffraktion, brytningsindex, antireflexbehandling, prismor, dispersion (ljusspridning), öga.

I och med att vi har lärt oss en del optik genom KTH-kurserna och räknat på fokallängder, linssystem, bländartal och aperturer m.m. har jag blivit oerhört intresserad av kameror. Jag har länge varit intresserad av fotografering, men de senaste dagarna har jag nördat sönder mig! Helt inne på att uppgradera uppåt. Sååå snart kanske ni får se bilder av högre kvalitet på bloggen 😉 håll utkik vettja!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig