Ny start | Varför vi läser allmänt om kroppen

Något sent men, GOTT NYTT ÅR! Jag hoppas att 2019 blir ännu bättre än 2018 för alla. 😊

Vinterledigheten är över och skolan har startat igång igen. Vi optikerstudenter har tenta på Allmän fysiologi om 10 dagar och det gäller att lära oss lite om mycket under den korta tiden. Många är förvirrade över varför vi läser detta när vi är menade att fokusera på ögon och synen, så jag tänkte skriva om mina spekulationer kring det.

Som ni vet tillhör optikeryrket hälso- och sjukvården. Olika nivåer av kunskap krävs beroende på yrke, men alla inom denna sektor ska ha viss kunskap om människokroppen och sjukdomar.

Som optiker utför man ju synundersökningar och ögonhälsoundersökningar. Alla patienter som ser dåligt behöver inte göra det på grund av ett optiskt fel, utan det kan ligga en patologisk (sjuklig) orsak bakom syndefekten. Olika sjukdomar som kanske inte verkar ha något med ögonen att göra som t.ex. diabetes kan faktiskt påverka synen. I slutändan hänger våra ögon samman med vår kropp, så det är rätt logiskt egentligen att de inte påverkas enbart av ögon-exklusiva sjukdomar. Därför är det jätteviktigt att ha kunskap om allmäna sjukdomar.

Men innan vi lär oss om problemen, måste vi först lära oss hur kroppen fungerar när den är frisk. Detta för att kunna upptäcka att ja, allt är inte som det ska, förstå orsaken samt hur/om man kan åtgärda – så att vid behov även veta att remittera till läkare. Nyckelordet här är att förstå. Allt för att kunna hjälpa patienten på bästa sätt. Och är inte det häftigt att kunna en hel del om våra kroppar och hur de fungerar rent generellt? Vi lever ju trots allt i dem.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig