Olika styrkor på kontaktlins och glasöga för samma öga

Många av oss med synfel har någon gång funderat på att skaffa kontaktlinser. Nyligen har man faktiskt gjort en synundersökning, så det är väl bara att beställa k-linser i dessa styrkor? Egentligen kan man beställa det på nätet bara, visst?

Nej, nej, nej!

Bildresultat för contact lenses

Dina glasögonstyrkor är inte dina ögons styrkor. Korrektionslinser, dvs. glasögon, funkar på så sätt att ju längre bort från ögat de förflyttas, desto mer positiv (mindre negativ) de blir. Vad vi kallar inom optiken för huvudpunktsrefraktion, alltså ditt ögats synfel, måste få mer minus (mindre plus) om du ska ha glasögon. Här måste alltså ske en omräkning, både om du ska övergå från glasögon till k-linser eller tvärtom.

Dessutom är det andra faktorer som spelar roll när du väljer att övergå till kontaktlinser. T.ex. vore det bra att veta vad ditt k-värde, alltså keratometer-värde eller mått på hornhinnans form (läs tidigare inlägg om ämnet här) för att veta vilken sorts kontaktlins kommer sitta bäst på ditt öga, eller hur ditt ögontillstånd ser ut allmänt för att veta om du faktiskt kan ha linser eller inte. Men, jag tänker spara det till senare när vi har tagit kontaktlinskursen så att jag kan ge ännu bättre information!

Hoppas ni lärde er något nytt idag!😊

4 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig