Optiker: ett döende yrke? | Möjligheter och framtiden #yrkesroll

Med ny teknologi som kan mäta synfel nästan exakt och som redan idag har börjat rulla in i butikerna, förstår jag varför man har funderingar såsom hur yrkesrollen kommer att skifta i framtiden och att man blir orolig för vad det kommer bli av optiker.

Optiker är ett hälso- och sjukvårdsyrke; man förväntar sig att en optiker har en bred kompetens inom ögonsjukdomar och ögonfunktion m.m. utöver synförmåga.

Med teknologins utveckling blir autorefraktorerna (maskin som ger ett ungefärligt mått på synfel) bättre och bättre. Det finns en idé bland optikbranschen att man använder högteknologiska autorefraktorer och utbildar optikerassistenter/säljare på att mäta synfelet, så att man gör den delen av synundersökningen som oftast kopplas till optikerrollen.

Det låter en att fundera, om optikeryrket kommer att dö ut?
Vad man här har missat är, ja, vem tror ni har hand om resten av synundersökningen?

Optiker är ett hälso- och sjukvårdsyrke; man förväntar sig att en optiker har en bred kompetens inom ögonsjukdomar och ögonfunktion m.m. utöver synförmåga. Oftast är det optikern som upptäcker ögonsjukdomar i tidig stadie för att sedan remittera till ögonläkare.

Även om den idén förverkligas, måste optikern fortfarande finnas där för att ta itu med resten av undersökningen samt kontrollera att det uppmätta synfelet faktiskt stämmer. Alla optiker som kanske läser det här inlägget just nu vet om att uppmätt synfel/korrektion är inte alltid det som blir ordinationen av diverse orsaker, och är en av de många anledningarna till varför man behöver ha en optiker som har pluggat minst 3 år på universitetet över en smart maskin. Har du varit på en synundersökning vet du om att optikern frågar dig ett par frågor (en väldigt viktig del av synundersökningen för att kunna gå vidare), kanske lyser en lampa i ögonen och/eller tittar på dina ögon med ett biomikroskop för att nämna några. Allt det är viktiga delar av helheten. Och inte väl kan en maskin tillpassa kontaktlinser och bedöma om personen är lämplig för kontaktlinsbärande… 🙂

Dessutom fungerar inte autorefraktorerna på alla personer: t.ex. personer med gråstarr eller en skelning. Här måste man återigen ta del av optikerns kompetens för att utföra undersökningen. Som jag ser på den utvecklingen är att det bara blir en avlastning för optikern och att det även öppnar upp nya möjligheter. Kanske utvecklas optikerbutiker till att bli fullt ut kliniker och att man inte bara gör en synundersökning men en ögonhälsoundersökning by default?

Sidonotis: Även om det är vanligast att hitta optiker i butiker på stan, finns de på flera olika ställen, bland övriga på sjukhus och ögonkliniker. På St. Eriks Ögonsjukhus finner vi även optiker inom akuten. De sistnämnda får även delegering så att de kan utföra små kirurgiska ingrepp på främre delen av ögat, som att t.ex. avlägsna en glasbit eller metall och rost från ögat.

Behovet av optiker ökar i och med att vi blir äldre och närsyntheten (som kan leda till andra problem) bland befolkningen ökar. På TV4 var det ett inslag för några år sedan om att optikerbrist kan bli ett hälsoproblem.

Så optiker behövs verkligen och som man förstår nu är att man inte bara mäter synfel och hjälper korrigera det, utan det handlar om så mycket mer.

Den här månaden skriver jag och resten av teamet digitala ambassadörer i ett gemensamt tema: #yrkesroll.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig