Våga vara dum
Orkar du inte läsa hela texten, kan du läsa summa kardemumman i den gulmarkerade texten längre ner.
Flera gånger när en lärare frågar klassen något känns tystnaden i klassen enorm. Hur många av oss känner inte igen den här situationen?
Ingen vågar svara fel eller råka framstå som dum framför andra. Helt klart förståeligt, men är det verkligen så viktigt? Nästa dag, nej, nästa minut har folk glömt det – är jag rätt säker på.
Har du en hum om saken, var den som vågar säga det i alla fall. Det värsta som kan hända är att du säger fel svar. Kanske känner du att det var skämmigt (social points -). Men fördelarna? Antingen får du din förmodan bekräftad (social points +++), eller så får du veta att din misstanke var felaktig, men då kommer du minnas det rätta svaret efter att ha fått det förklarat väldigt länge.
Du blir mer självsäker på dig själv om du får det bekräftat. Ännu bättre lär du dig om du säger fel. Varför? För att det har visat sig att det kommer sitta djupare in i minnet: ”Contrary to popular belief, when a person makes a mistake while learning, it improves their memory for the right information, but only if the error is close to the correct answer.” – Se studie.
Väger man fördelarna gentemot nackdelarna är det helt klart fördelarna som väger tungt här.
Förstår du inte något under föreläsningen… fråga! Med stor sannolikhet sitter det en annan i klassen som undrar samma sak. Som student betraktas du ännu som en nybörjare, och din studietid är den mest väsentliga för att bli så duktig som möjligt, så ta vara på tillfället att kunna vara dum. Bättre att löpa en risk för att framstå som dum nu, än att göra det i arbetslivet sen där du förväntas vara professionell.
Inte för att det kommer vara så, men om någon nu tror/tycker att du är dum… Vem bryr sig om denne? Hur är dennes åsikt viktig? Huvudpoängen är att du är aktiv i klassrummet. Det kommer att vara du som tjänar mer på det här. Det är du som blir duktigare i dina studier! 🙂
Tack för mig.
0 kommentarer