6 sextips för en bättre Alla hjärtans dag

Den 14e februari, Alla hjärtans dag – vissa associerar dagen med rosor och chokladaskar, andra med hemska förstadejter och klyschiga romcoms. Själv tänker jag osökt på sex. Ur ett rent medicinskt perspektiv såklart. 

Oavsett om du har tänkt att spendera Alla hjärtans dag ensam eller i sällskap, finns det flera saker du kan göra för att förbättra din sexuella hälsa och (potentiell) framtida interaktion – här kommer några tips.

 1. Tvätta underlivet försiktigt. Huden kring underlivet är känslig och kan lätt spricka och svida om du tvättar hårt och ofta med vanlig tvål. Det brukar räcka gott och väl att tvätta med ljummet vatten, men om du vill använda något mer så använd mild och oparfymerad intimtvål. Om underlivet känns torrt kan du smörja det med oparfyrmerad babyolja eller oparfymerad hudkräm.
  1. Spola aldrig inuti vagina. Det kan förstöra slemhinnan, bakteriefloran och den sura pH-balansen och du riskerar att få bakteriell vaginos och/eller en jästinfektion. Vagina rengör sig själv.
 2. Var uppmärksam på om det känns konstigt när du kissar. Könssjukdomar är ofta helt symptomfria, men om de ger symptom kan de påminna om urinvägsinfektioner. Dessa symptom är svidande eller brännande smärta när du kissar, kliande underliv, känsla av att blåsan inte töms ordentligt och att du måste kissa oftare. Om du misstänker att du har en urinvägsinfektion är det bra att testas för könssjukdomar också.
  1. Att kissa direkt efter samlag kan minska risken för urinvägsinfektion. Tanken är att man spolar ut bakterierna som kan ha kommit in i urinröret under samlag, men det är inte helt säkerställt. Det skadar iallafall inte att prova. Däremot finns det ingen grund för att kissa efter samlag skulle minska risken för graviditet.
 3. Använd glidmedel på rätt sätt. Det finns tre huvudkategorier av glidmedel: vattenbaserat, oljebaserat och silikonbaserat. Oljebaserat glidmedel löser upp kondomer. Silikonbaserat glidmedel går bra att använda med kondomer, men kan förstöra sexleksaker, som ofta är gjorda i silikon. Vattenbaserat glidmedel går bra att använda med både kondomer och sexleksaker, men kan irritera känsliga slemhinnor.
 4. Tänk på hygienen vid anal penetration. Anus har sin egen bakterieflora som kan orsaka sjukdom om den sprids utanför anus. Om du vill penetrera anus med en leksak eller på annat vis, se till att ha en kondom på det penetrerande objektet, slänga kondomen och tvätta det penetrerande objektet innan du vidrör annan kroppsdel med sagda objekt. Det här gäller oavsett om penetrationen sker på egen hand eller i sällskap.
 5. Testa dig för könssjukdomar – det är gratisTack vare svenska Smittskyddslagen är det gratis att testa sig (och behandlas) för klamydia, gonorré, HIV, syfilis och hepatit oavsett hur gammal du är. Även om du känner dig frisk, är det bra att testas – en stor anledning till varför könssjukdomar fortsätter spridas är att de kan vara helt symptomfria.
  1. Följ Smittskyddslagen. Om du har en av tidigare nämnda sjukdomar och vet om det, måste du informera eventuella sexpartners och se till att skydda dig för att inte riskera spridning. Att medvetet smitta någon med till exempel HIV kan räknas som misshandel. Smittskyddslagen innebär annat också – läs mer på Internetmedicin.
 6. Kom ihåg att man kan ha sex på flera sätt. Sex behöver inte innebära en partner, eller att det ska vara penetrativt. Tänk på att inte göra något som gör ont eller känns obehagligt.

Vill du veta mer? Mer info om sexuell hälsa hittar du på umo.se och rfsu.se, detaljerad info om könssjukdomar finns på Folkhälsomyndighetens sida och 1177.se.

1 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle