Ansökning och Instagram

Ansökningen till höstens högskoleprogram- och kurser har öppnat och i samband med det kommer jag som studentambassadör ta över Karolinska Institutets officiella Instagram-konto

Jag har skrivit flera inlägg om ansökan och antagning tidigare – dem kan du hitta under den nya taggen ’ansökan och antagning’  – men låt mig sammanfatta lite:

 

  • Ansökning sker via antagning.se och är öppen mellan den 15 mars – 16 april. För att vara behörig till läkarprogrammet måste du ha läst Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4. Dessa ämnen ingår i vanliga fall endast i naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet.
  • Antagning för KI:s läkarprogram sker i 3 ungefär lika stora kvoter [mer statistik hittar du på statistik.uhr.se]:
    • Gymnasiebetyg – Minst 22.30 brukar krävas i meritvärde. Det innebär högsta betyg i alla ämnen bortsett från ett eller två med näst-högst betyg. Har du kompletterat dina gymnasiebetyg på Komvux eller liknande krävs så mycket som högsta betyg i alla ämnen, meritvärde 22.50.
    • Högskoleprov – Minst 1.80 krävs på högskoleprovet. Vårens högskoleprov hålls lördagen den 14 april. Mitt tips är att du pluggar på gamla prov som finns gratis på studera.nu och inte slösar pengar på andra ”hjälpmedel”.
    • Alternativt urval – Kallas PIL på läkarprogrammet och baseras på högskoleprov OCH intervju. PIL-urvalet görs i flera steg, men kraven på högskoleprovet är avsevärt lägre, ungefär 1.40. Jag har skrivit mer om PIL här.
  • Om du inte kommer in, är det inte hela världen. Jag har vänner som kommit in först tredje, fjärde, femte gången de sökte. Du kan läsa lite mer om vad du kan göra om du inte kommer in här.

Gå nu in på Instagram och börja följa ’karolinskainstitutet’! Jag kommer lägga upp bilder från måndag till fredag den här veckan och visa hur studentlivet kan se ut.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle