Årets julklapp – blod

Publicerat: 27 november, 2016

studenbloggsbildLusse lelle, lusse lelle, det är lång tid kvar till jul. Trots det börjar julstämningen smyga sig på när stora snöflingor faller ner och täcker den kala novembermarken. Det första adventsljuset tänds, julskyltningen är färgstarkare än någonsin och varenda affär bestämmer sig för att Frank Sinatra och Wham! är de ultimata jultrubadurerna. Det är lätt att glömma att julfirandet ligger en dugga och tre muntliga gruppredovisningar bort. Det är inte glykolysen och elektrontransportkedjan som oroar, utan hur man ska hinna med att julhandla. Vad kan man ge bort som man inte gett innan, som är fint men inte för dyrt, användbart och lätt att få tag på, som visar att man har tänkt efter?

Blod, blod, blod och mer blod. Vackert rött, kostar inte ett öre, har flera användningsområden och lättillgängligt. Framför allt är en gåva som verkligen betyder något, bokstavligen livsviktig. De första blodtransfusionerna gjordes i slutet av 1800-talet och har sedan dess räddat miljontals liv. Blodtransfusioner kan behövas vid svåra förlossningar och olyckor där blodförlusten är stor, men också i vissa fall av cancer och autoimmuna sjukdomar.

Det är lätt att bli blodgivare. Hitta närmsta Blodcentral eller Blodbuss och registrera dig. Då får du fylla i en enkät om din sjukdomshistoria och ge ett blodprov som kommer att analyseras för att se om ditt blod är lämpligt att ge bort. Du kommer också att donera 4,5 dl blod, vilket är cirka en tiondel av den totala mängden blod i din kropp.Om du börjar må dåligt eller vill avbryta donationen av någon anledning är det helt okej. Efter det blir du bjuden på fika. Hela besöket tar knappt en halvtimme och kostar inget.

Varför ska du ge blod? Du får en gratis hälsokontroll, får reda på vad du har för blodgrupp och för blodtryck, och dessutom gratis fika. Om gratis fika mot förmodan inte är nog för att övertyga dig, kan du alltid tänka på att ditt blod kan rädda flera liv.

Blodbussen kommer till KI Campus Solna nu på tisdag den 29 november och är där hela dagen. Till Campus Huddinge kommer bussen den 12 december. Har du inte tid eller möjlighet de dagarna kan du gå till en Blodcentral  närsomhelst, som till skillnad från bussarna inte brukar flytta runt. Mer information finns på geblod.nu

2 kommentarer

Årets julklapp – blod (igen) – Isabelle, student på Karolinska Institutet

Årets julklapp – blod (igen) – Isabelle, student på Karolinska Institutet

[…] Men det finns faktiskt en julgåva som du själv tillverkar, som är perfekt att ge och inte kostar ett dugg –  och det är blod. Med det menar jag inte att du ska sticka hål på fingret och smeta det över dina släktingar; det brukar inte uppskattas av andra än Elizabeth Báthory. Nej, jag menar att du ska leta upp närmaste Blodcentral, registrera dig som blodgivare och delta i deras kampanj #bästajulgåvan. Du kan läsa lite mer om blodgivning i mitt blogginlägg här. […]

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle

Intresserad av att plugga till läkare?

Sugen på att veta mer om Karolinska Institutet från ett studentperspektiv? Förtjust i torr humor och ordvitsar?

Grattis! Då har du hittat rätt!

På den här bloggen skriver jag om mina studier på Karolinska Institutet, studentlivet, medicinvetenskap och annat smått och gott.

Frågor tar jag gärna emot i kommentarsfältet eller via sidan ’Fråga mig!’.