Bus och godis – hur jag tagit mig igenom halva terminen
Halloween, högtiden då vi visar vördnad för våra förfäder genom att klä ut oss till monster och kräva grannarna på sötsaker. Förutom att fira exploateringen av gamla traditioner kan man också fira att man tagit sig halvvägs igenom höstterminen.
”Är det inte svårt?” brukar folk undra när jag berättar att jag pluggar till läkare. Både ja och nej är det tvetydiga svaret. Inspirerande talare brukar säga att prestation bygger på tre saker: talang, inställning och insats. Alltså den medfödda begåvningen, attityden till uppgiften, och själva arbetet som utförs. Vad som saknas eller brister varierar mellan utbildningens olika delar, men det som alltid underlättar är motivation.
Anledningen till att vi känner oss nöjda när vi uträttar något är hjärnans belöningssystem. Hjärnan frisätter ”må bra”-signaler när vi lyckas med en svår uppgift, ju svårare, desto mer ”må bra”-signaler – antagligen för att vi ska våga ta oss an uppgiften nästa gång, eller utmana oss ännu mer. Jag brukar ha det här i bakhuvudet när jag försöker motivera mig själv. Exempelvis vet jag att jag har en tendens att prokrastinera, skjuta upp allt till sista sekunden, så de få gångerna jag lyckas påbörja ett projekt i tid belönar min hjärna mig – även om jag bara bestämt mig för titel, typsnitt och första meningen i uppsatsen, eller läst lärobokens innehållsförteckning och första kapitlets inledning.
”Work hard, play hard” är inte bara texten till en uttjatad danslåt, utan också en ganska bra taktik för att hålla energin uppe såhär i halvlek. När plugget känns tungt är det viktigt att se till att man varvar det med andra aktiviteter. Träffa vänner, sporta, gå på konsert, läsa, titta på The Dark Knight-trilogin i ett sträck för kanske typ tredje gången den här månaden. Även om det kan kännas som om det är för mycket plugg, kan det löna sig att planera in många andra aktiviteter, så att den tiden som blir över måste utnyttjas effektivt. I mitt fall hjälper det här också mot prokrastinering.
”Med lite socker i botten går medicinen ner” – ibland är man bara inte på humör, och då kan det vara bra att samla lite kraft, käka något hekto godis och ta i med nya tag.
Bus och godis är alltså ett koncept som fungerar året om vad gäller studiemotivation. Om det är ett effektivt sätt att plundra grannarnas skafferi året om vet jag inte. Än.
1 kommentarer