En nybörjarguide till kvällspass, nattpass och jourer

I praktiken på läkarprogrammet ingår några kvällspass, ett fåtal jourer och ibland nattpass. Majoriteten av praktiken sker dagtid från cirka 08.00-16.30 ± någon timme.

Att göra praktik utanför ordinarie arbetstid kan låta som en dröm för vissa, en mardröm för andra. Hur ska man hålla sig vaken? Hur ska man vända tillbaka dygnet efteråt? När ska man äta?

Kvällspass: Brukar vara 14.00-22.00 ± någon timme. Kvällspass påverkar inte ens dygnsrytm speciellt mycket, man kanske lägger sig en timme senare än vanligt när man kommer hem. Däremot är sällan matrast inräknad i passet, så passa på att säga till din handledare att du skulle vilja äta så fort det verkar vara lite mindre att göra. Ibland kan det vara så att det konstant finns mycket att göra, då är det bra att ha med sig lite frukt och godis som du smaska på medan du skriver journalanteckningar.

På KI:s läkarprogram får man göra sina första kvällspass (14.30-21.30) på akutmottagningen under termin 5.  

Nattpass: Brukar vara 21.00-07.00 ± någon timme. Nattpass är längre än dagspass och kvällspass, de kan vara upp till 12 h långa. Att orka hålla sig vaken och alert en hel natt kräver viss förberedelse, även om man är en nattuggla. Personligen tycker jag att det jobbigaste med nattpass inte trötthet, utan hunger, stelhet och att hålla sig varm.

Så här gör jag på mina nattpass:

  • Klädsel. Jag ser till att ha på mig en kortärmad t-shirt och gärna strumpbyxor eller underställ under sjukvårdskläderna så jag håller kroppsvärmen. Det kan vara bra att ha stödstrumpor om man tror man kommer stå upp en stor del av passet.
  • Mat och dryck. Jag försöker äta ordentligt innan mitt pass och ser till att jag har tillgång till mat och dryck på passet. Jag tycker det är svårt att förutse hur hungrig man blir under natten – för mig varierar det jättemycket! Är man någonstans mellan hunger och mätthet kan ett glas saft eller en kopp varm choklad göra susen!
  • Rörelse. Vissa pass står man och går man mycket, andra är man väldigt stilla. Har du 5-10 minuter som är lugna, se till att stretcha lite, det både piggar upp, håller dig varm och är bra för kroppen.
  • Sömn. De flesta nattpass brukar inte tillåta att man sover även om det finns lite att göra, så räkna inte med någon sömn under passet. Jag brukar försöka sova på eftermiddagen någon timme innan passet börjar, sedan så försöker jag gå och lägga mig så snart som möjligt efter att jag slutat passet. Då brukar jag oftast vakna igen på eftermiddagen och hinner få lite saker gjorda under dagen.

Läkarstudenter behöver som regel inte gå hela nattpass. Man kan behöva gå ett nattpass för att ta igen missad praktik. Man kan också be om att få gå natt om utöver ordinarie praktik.

Jourpass: När läkare arbetar jour finns de som extra resurs om de skulle behövas. Det finns alltså inga förutbestämda uppgifter för jourer, utan det är behovet som avgör. Jourer brukar äga rum utanför kontorstid, dvs kväll, natt och helger. Som läkarstudent brukar du få gå jour 3-4 h på kvällen efter att du har gått ett vanligt dagspass, så var beredd på en lång dag.

Läkarstudenter får gå sina första jourer på termin 5 på internmedicin.

Vill du veta mer om jourer som läkarstudent? Kolla vad min bloggkollega Linnea har skrivit här

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle