Förberedelser: En överlevnadsguide till första dagen på vårdcentralen
Karolinska Institutets läkarstudenter blir – vänligt, men bestämt – ivägskickade på sin första praktikdag bara någon månad efter skolstart. Detta kan kännas väldigt hastigt och (o)lustigt eftersom man festar sig igenom största delen av september. Här kommer min guide till hur du överlever din första dag på vårdcentralen.
- Ta reda på vilken vårdcentral du ska vara på. Vårdcentralsplaceringarna skickas ut per KI-mejlen, tillsammans med kontaktuppgifter till handledaren på respektive vårdcentral. Placeringarna delas ut helt utan hänsyn till var studenterna bor eller skulle vilja hamna, men man hamnar för det mesta tillsammans med resten av sin 4-grupp. Själv hade jag den stora turen att bli placerad på Handens vårdcentral, som ligger långt ute i ingenstans (även känt som Västerhaninge). I och med att jag också bodde långt ute i ingenstans, fast på andra sidan stan, tog det mig sådär 1 timme och 20 minuter att ta mig dit.
- Ta reda på hur dags du ska vara där. Det här varierar från vårdcentral till vårdcentral, så se till att du eller någon annan i din grupp kontaktar handledaren för att få reda på exakt när ni ska vara där. På Handens VC börjar man kl 8, prick. Jag trodde inte att en minut tidigare eller senare (okej, senare) skulle spela någon större roll, men tydligen stänger textilstationen där man hämtar sina kläder då, vilket ofta resulterar i att även om de motvilligt öppnar för dig när du trillar in med andan i halsen, finns det antagligen inte kvar några plagg i din storlek. En gång fick jag gå runt i en bussarong i storlek XL.
- Kolla igenom materialet du fått på mejl. Det finns en fastställd beskrivning för vad man ska gå igenom och öva på under varje vårdcentralsdag. Ibland kan det vara så att dina handledare inte alls har någon koll på vad som ska göras, även om det är obligatoriska moment. Eller så är din handledare välinformerad, och då är det ju pinsamt om du inte också är det – jag talar absolut inte av egen erfarenhet. Tidigare var studenterna tvungna att ta med sig närvarolappar som handledarna behövde skriva under, men det har nu gjorts om så att handledarna rapporterar närvaron direkt till KI.
- Ha med dig e-tjänstekort och namnskylt. E-tjänstekortet är en legitimation som visar att du är läkarstudent och har rätt att ta del av arbetet på vårdcentralen. Namnskylten är ett bra sätt för folk att kunna identifiera dig. Ofta kan man beställa namnskyltar billigt via Medicinska Föreningen (studentkåren) eller Svenska Läkarförbundet. Vissa tar med sig anteckningsblock och penna så att de kan ta anteckningar under patientmötena, men det är ofta inte nödvändigt. Stetoskop, reflexhammare och liknande brukar alltid finnas att låna på vårdcentralen, så dessa behöver du inte införskaffa förrän i slutet av termin 4, när du börjar besöka patienter på sjukhuset.
- Sätt upp håret, ta bort nagellacket och skippa parfymen. Håret kan vara i vägen, nagellacket kan dölja lort på fingrarna och parfymen kan trigga en astmaattack hos känsliga patienter – inget av det här brukar anses önskvärt på en vårdcentral. Ta också med dig inneskor som du kan byta till, särskilt om det är blött och lerigt där ute. Vårdcentralen är en av få arbetsplatser där foppatofflor är acceptabla, även om Birkenstocks eller träskor är att föredra alla gånger. Det här är objektiva fakta och inte en personlig preferens utifrån ett modeperspektiv.
- Glöm inte lunchen! Det är mest praktiskt att ta med sig en lunchlåda om det inte finns något matställe väldigt nära vårdcentralen, eftersom det alltid finns personalrum med mikrovågsugnar på vårdcentralen. Man får inte lov att gå utanför vårdcentralen i sina bussaronger, så om du måste köpa mat ute, måste du också byta om, vilket tar sin tid.
Att få ta del av arbetet på vårdcentralen så tidigt i utbildningen är en väldigt givande upplevelse, så ta till vara på dagen, visa framfötterna (som förhoppningsvis inte bär foppatofflor) och kom väl förberedd. Lycka till!
2 kommentarer