Fester på KI – ja, de existerar.

Att vara student på KI är mer än bara plugg. Missförstå mig rätt – det är en massa plugg, men det finns också en hel del annat att göra. Typ delta i skrivarworkshops, mikroskopera på fritiden, gå med i studiecirklar, hänga i skolbiblioteket på helgerna. Man kan också festa lite då och då. 

Läkarstudenterna får sitt första smakprov av festande på introkollot, samma dag som uppropet. Alla andra nya elever, eller amphioxer som man säger på KI, får vänta tills Amphioxgasquen som hålls ungefär två veckor in på terminen. Därefter hålls sittningar ungefär varannan, var tredje helg. Varje fredag är det pub på Medicinska Föreningen. 

Medicinska Föreningen, MF, är KI:s studentkår. I stort sett alla fester, sittningar och pubar på KI arrangeras av MF och dess utskott, främst Mottagningsutskottet och Programutskottet. Evenemangen hålls i MF:s lokaler i Solna, som ligger precis bredvid Aula Medica på Nobels väg 10. 

Medicinska Föreningens studentorkester Blåslaget spelar ibland på eftersläppen.

LISTA ÖVER CENTRALA FESTBEGREPP

Amphiox – Ett ryggradslöst, primitivt djur. Även det alla nya elever på KI kallas fram tills att de festat till sig titeln som etta på Amphioxgasquen. 

Amphioxgasquen – Den första stora sittningen. Invigningsritualen alla amphioxer måste genomgå för att bli fullvärdiga KI-studenter.

”Cash is King” – Lättaste sättet att betala för sig är att göra det kontant.

Gasque – En lite mer storslagen och formell sittning. Håll på klädkoden. 

Eftersläpp – Hålls efter sittningar. Ungefär som en vanlig dansklubb med DJ, bar och alldeles för hög musik. På eftersläpp är även folk som inte går på KI välkomna, men den absoluta majoriteten är studenter. Börjar kl 22 och slutar kl 2 med låten ”Stad i ljus”.

Infopub – En minimässa där alla MF:s utskott visar upp sig och berättar om sig själva. Lättaste sättet att börja engagera sig i utskott är att gå dit och snacka med dem.

MF – Förkortning av Medicinska Föreningen, men kan också syfta till Medinska Föreningens lokaler i Solna.

Pub – Motsvarande after work. Billig dricka, avslappnad stämning. Hålls på MF varje fredag mellan 16-22.

Pubcrawl – En rundtur på flera pubar i Stockholm. Hop-on hop-off, men majoriteten samlas och går tillsammans från MF.

Sittning – En trerättersmiddag som varvas med allsång, spex och uppträdande. När middagen är uppäten är sittningen officiellt slut, men de flesta stannar på eftersläppet. Sittningar är främst till för KI:s studenter, men ibland kan man ta med sig någon utomstående vän. Brukar hållas på lördagar och börja vid 17 eller 18 och ta slut 22. 

”Swish is Queen” – Även om kontanter är smidigast, går det ofta att köpa sittningsbiljetter med smartphone-appen Swish. 

Temasittning – En sittning med ett speciellt tema. Stämningen är informell och det hålls spex och tävlingar på temat. Var inte rädd för att slå på stort med utklädningen till temat. 

5 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle