Fråga: ”5,5-årigt eller 6-årigt läkarprogram?” – del 2

Publicerat: 5 februari, 2019

Hej igen Isabelle,

Tack så mycket för ditt svar!
Om jag vill läsa en master efter läkarutbildningen, är det då bättre att läsa det nuvarande läkarprogrammet eller vänta tills det 6-åriga programmet införs? Man får ju sin legitimation efter det 6-åriga programmet vilket kanske underlättar för vidare studier?
Såg att man kan läsa programmet på 5 år om man forskar under sommaren, vet du hur det fungerar?
Kan man på något sätt ta ut någon form av legitimation efter det nuvarande 5,5-åriga programmet för att utbilda sig vidare? Måste man göra AT om man ska plugga vidare? Det känns jobbigt att behöva vänta ca 2 år för att få en AT plats.
Legitimationen underlättar inte för fortsatta studier, det är bara den formella läkarexamen (som man kommer få från både det 5,5-åriga och det 6-åriga programmet) som räknas.
På KI finns det ingen standardpraxis som tillåter en att läsa i förväg. Man kan ibland tillgodoräkna sig moment men det innebär oftast bara att man får vänta på att övriga klasskamrater hinner ikapp – inte att man får hoppa upp en klass.
Hur lång väntan är till AT beror helt på var du söker AT-plats. Här har du en fullständig lista över väntetiderna: https://slf.se/sylf/app/uploads/2018/11/vantetider-per-sjukhus-2018.pdf
Om ”bli ’klar’ snabbt” är målet är dock en vanlig kandidat + master eller en civilingenjör mer tidseffektivt. Läkarexamen är bara nödvändig om du vill arbeta kliniskt, dvs med patienter i sjukvården.