Fråga: ”5,5-årigt eller 6-årigt läkarprogram?” – del 2

Hej igen Isabelle,

Tack så mycket för ditt svar!
Om jag vill läsa en master efter läkarutbildningen, är det då bättre att läsa det nuvarande läkarprogrammet eller vänta tills det 6-åriga programmet införs? Man får ju sin legitimation efter det 6-åriga programmet vilket kanske underlättar för vidare studier?
Såg att man kan läsa programmet på 5 år om man forskar under sommaren, vet du hur det fungerar?
Kan man på något sätt ta ut någon form av legitimation efter det nuvarande 5,5-åriga programmet för att utbilda sig vidare? Måste man göra AT om man ska plugga vidare? Det känns jobbigt att behöva vänta ca 2 år för att få en AT plats.
Legitimationen underlättar inte för fortsatta studier, det är bara den formella läkarexamen (som man kommer få från både det 5,5-åriga och det 6-åriga programmet) som räknas.
På KI finns det ingen standardpraxis som tillåter en att läsa i förväg. Man kan ibland tillgodoräkna sig moment men det innebär oftast bara att man får vänta på att övriga klasskamrater hinner ikapp – inte att man får hoppa upp en klass.
Hur lång väntan är till AT beror helt på var du söker AT-plats. Här har du en fullständig lista över väntetiderna: https://slf.se/sylf/app/uploads/2018/11/vantetider-per-sjukhus-2018.pdf
Om ”bli ’klar’ snabbt” är målet är dock en vanlig kandidat + master eller en civilingenjör mer tidseffektivt. Läkarexamen är bara nödvändig om du vill arbeta kliniskt, dvs med patienter i sjukvården.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle