Fråga: ”Är plugget värt det?”

Hej Isabelle,

Hittade din blogg genom KI:s hemsida och tycker redan om den.

Det är några saker jag undrar över dock. Jag är 16 år och går första året på Natur med profilen medicin. Jag har alltid drömt om att bli läkare och mer specifikt – läsa läkarprogrammet på KI. Jag har det redan kämpigt och vet ju att det uppenbart bara kommer bli värre. Hur har du upplevt att läsa läkarprogrammet? Är det värt det? Ska jag bara kämpa vidare? Förlåt för det smått jobbiga mejlet.

Tack för en grym blogg!

Vad glad jag blir av att höra att du gillar min blogg! (älskar uppmärksamhet som sagt)
Kort sagt kan jag väl säga att läkarprogrammet inte är en utbildning som man läser ”bara för att man kan”. Största skillnaden mellan läkarprogrammet och gymnasiet är att det är mycket eget ansvar och att det är ganska ”anonymt” – man lär inte känna sina lärare och de flesta lektionerna är föreläsningar. Det är svårt att få personlig hjälp och support av lärare och föreläsare, utan man får vända sig till sina klasskamrater istället (de hjälper dock gärna till!). Det finns inga betyg på kurserna, bara Godkänt/Underkänt, och allting man har lärt sig bedöms på en stor skriftlig tenta i slutet av terminen. Det finns andra prov under terminen, men det är egentligen bara tentan som spelar roll.
I början av läkarprogrammet är det mycket teori, mycket detaljkunskap som man lär sig. Inte speciellt mycket fritt tänkande, analysering eller problemlösning. Så det krävs verkligen arbete, plugg och självdisciplin för att bli godkänd. Så är det värt det? 
Det beror helt på varför du vill plugga till läkare. ”Fint rykte, stabil inkomst, Grey’s Anatomy är min favoritserie” skulle jag inte säga räcker som anledning. Men om du är säker på varför du vill bli läkare är plugget definitivt värt det! 
Hoppas det var svar nog!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle