Fråga: ”Från 5,5-årigt läkarprogram till 6-årigt läkarprogram?” – del 3

Nu vet jag inte om du har koll på detta men ämnet kom så lägligt upp. Jag pluggar till läkare men kommer av olika anledningar antagligen behöva ta uppehåll som gör att jag inte hinner gå klart 5,5-åriga programmet om 6-åriga börjar HT-2020. Jag kommer alltså att läsa i samma klass som dem som börjar på 6-åriga programmet längre fram i min utbildning. Kommer det att räknas som olika program och man får söka in igen till läkarprogrammet eller får man fortsätta ändå? Detta måste ju lärosätena ha tänkt på och ha en lösning till eftersom det antagligen kommer att påverka en del studenter. Lite ovanligt kanske att veta om att man hamnar i skarben redan nu dock…

Hej

Klurigt! Har faktiskt inte läst något om hur det är tänkt att lösas men kan göra en (sisådär) kvalificerad gissning.

Jag tror inte att man kommer behöva söka in igen om man börjat på det 5,5-åriga programmet, tar uppehåll och fortsätter på det 6-åriga. Hur smidig övergången blir mellan en termin på det 5,5-åriga programmet till nästa termin på det 6-åriga tror jag kommer bero på var i programmet man är. I och med att det 6-åriga programmet ska lanseras så snart, tror jag inte att några dramatiska förändringar kommer ske vad gäller kursinnehåll för de fyra första terminerna, alltså de ”prekliniska” terminerna. Läste man termin 3 på det 5,5-åriga programmet tror jag säkert att man får hoppa på termin 4 av det 6-åriga programmet. Kanske att man behöver komplettera med någon extra dugga eller inlämning. Vad gäller de senare ”kliniska” terminerna, tror jag att mer komplettering kommer behövas; tanken med det 6-åriga programmet är ju att AT:n (som är klinisk i högsta grad) ska integreras i studierna. Det kanske till och med blir så att man får gå om en termin för att kunna komplettera allt. Dock ligger det i lärosätenas intresse att utexaminera så många läkarstudenter som möjligt, så jag tror de kommer försöka göra vad de kan för att underlätta för studenter som går över från det gamla programmet till det nya.

Det är inte helt säkert att det är HT 2020 som övergången sker; flera lärosäten vill skjuta upp det till åtminstone HT 2021 (källa: http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/11/Riksdagsbeslut-fattat-BT-ska-inforas-och-AT-fasas-ut/).

Hoppas det här gav dig en lite klarare uppfattning. Du kan pröva att mejla antagning@ki.se och höra om de har någon säkrare information.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle