Fråga: Kan jag komma in på annat än betyg?

Hej Isabelle,

Jag hitta din blogg och jag bruka läsa igenom den lite då och då. Jag har blivit mycket inspirerat till att plugga läkare i KI och har några frågor gällande antagningsprocessen, finns det någon ( i din termin eller i en annan) som har blivit antagen genom reell kompetens?

Kort sagt: ja. Läkarprogrammet på Karolinska Institutet är det enda i Sverige som tar emot folk baserat på intervjuer. Den här intervjukvoten kallas alternativt urval eller PIL och du kan läsa vad KI officiellt säger om den här: https://ki.se/utbildning/alternativt-urval.

PIL är kvoten som passar bäst för de som inte har högsta betyg från gymnasiet eller högskoleprovet, men mycket reell erfarenhet och personlig lämplighet. Många som har arbetat inom vården tidigare kommer in på det här sättet. Det som krävs för att få söka till PIL är:

  • Naturvetenskaplig högskolebehörighet: alltså Matematik 4, Fysik 2,  Biologi 2, Kemi 2. Om du inte gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet kan du komplettera på Komvux för att få behörighet.
  • Resultat från högskoleprovet minst ett halvår innan du söker PIL. Minst 1.40 brukar behövas.
  • Separat anmälan till PIL på ki.se samtidigt som man ansöker på antagning.se. Anmälan till PIL stänger tidigare än den vanliga högskoleansökan, så missa inte det!

Uppfyller man dessa krav blir man kallad till att göra ett begåvningstest (intelligenstest) och skriva en levnadsbeskrivning (personligt brev). Får man tillräckligt högt på det blir man kallad till intervju på KI Campus Solna.

Jag hoppas det här svarade på frågan. Kul att du läser och välkommen åter om du undrar mer!

6 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle