Fråga: Kan jag komma in på annat än betyg?

Hej Isabelle,

Jag hitta din blogg och jag bruka läsa igenom den lite då och då. Jag har blivit mycket inspirerat till att plugga läkare i KI och har några frågor gällande antagningsprocessen, finns det någon ( i din termin eller i en annan) som har blivit antagen genom reell kompetens?

Kort sagt: ja. Läkarprogrammet på Karolinska Institutet är det enda i Sverige som tar emot folk baserat på intervjuer. Den här intervjukvoten kallas alternativt urval eller PIL och du kan läsa vad KI officiellt säger om den här: https://ki.se/utbildning/alternativt-urval.

PIL är kvoten som passar bäst för de som inte har högsta betyg från gymnasiet eller högskoleprovet, men mycket reell erfarenhet och personlig lämplighet. Många som har arbetat inom vården tidigare kommer in på det här sättet. Det som krävs för att få söka till PIL är:

  • Naturvetenskaplig högskolebehörighet: alltså Matematik 4, Fysik 2,  Biologi 2, Kemi 2. Om du inte gick Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet kan du komplettera på Komvux för att få behörighet.
  • Resultat från högskoleprovet minst ett halvår innan du söker PIL. Minst 1.40 brukar behövas.
  • Separat anmälan till PIL på ki.se samtidigt som man ansöker på antagning.se. Anmälan till PIL stänger tidigare än den vanliga högskoleansökan, så missa inte det!

Uppfyller man dessa krav blir man kallad till att göra ett begåvningstest (intelligenstest) och skriva en levnadsbeskrivning (personligt brev). Får man tillräckligt högt på det blir man kallad till intervju på KI Campus Solna.

Jag hoppas det här svarade på frågan. Kul att du läser och välkommen åter om du undrar mer!

6 kommentarer

Så klarar du Karolinska Institutets läkarprogram - KI-studenten Isabelle

Så klarar du Karolinska Institutets läkarprogram - KI-studenten Isabelle

[…] Det här är kanske det svåraste eftersom du konkurrerar med andra. För att bli behörig måste du ha läst naturvetenskapsprogrammet med inriktning natur – dvs till och med Biologi 2, Fysik 2, Matematik 4, Kemi 2. Vidare bör du antingen ha blivit godkänd i alla kurser och skrivit ett högskoleprov med 1.75 poäng eller högre, eller ha fått ett gymnasieslutbetyg (inklusive meritpoäng) på 22.3 eller högre. I vanliga fall har Karolinska Institutets läkarprogram en intervjukvot (PIL/alternativt urval), men på grund av ”rådande omständigheter” har urvalsgruppen uteblivit senaste terminerna. Förhoppningsvis kan PIL införas snart igen. Du kan läsa mer om PIL här på bloggen. […]

De 5 vanligaste frågorna om läkarprogrammet | KI-studenten Isabelle

De 5 vanligaste frågorna om läkarprogrammet | KI-studenten Isabelle

[…] där intervju och andra tester ingår) brukar poängen vara 1.3-1.5. Läs mer om PIL här: https://blog.kise/kistudentenisabelle/fraga-kan-jag-komma-in-pa-annat-an-betyg/. Exakta antagningspoäng för varje termin finns på statistik.uhr.se. 2. Hur långt är […]

Gaston

Gaston

Hej på dig! Jag har sjuksköterska utbildning och är validerade i Sverige Har börjat läkarprogrammet utomsland och med alla dessa skulle jag fortsätta att studerar av KI samman programmet. Hur mycket framkomlig ser det ut för dig? Tack

kistudentenisabelle

kistudentenisabelle

Hej Gaston Väldigt svårt att säga. Det beror på vilket land du pluggat i, hur långt du har kommit på utbildningen och hur bra gymnasiebetyg (eller motsvarande) du har, alternativt hur högt du skriver på högskoleprovet. Som student själv har jag inte hand om tillgodoräknanden, så mejla antagning@ki.se så kan de säkert ge bättre svar. Mvh Isabelle

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle