Glad Lucia!

Den 13e december firar vi i Sverige helgonet Sankta Lucia, en ung kvinna på 200-talets Sicilien som stod emot det patriarkala samhällets förtryck och förväntningar på henne, vilket känns lämpligt i och med vågen av #metoo och #utantystnadsplikt. Låt oss hoppas att vi som deltagit i uppropet klarar oss undan utan urgröpning av våra ögon, dränkning i het olja och svärd i halsen.

I Stockholm firades Lucia med gratis glögg på pendeltågsstationerna, sång i kyrkorna och extrapris på lussekatter på flera caféer. I min klass klädde några upp sig i vita läkarrockar och röda halsdukar, med mobilerna som ljus, och brast ut i skönsång på föreläsningen.

Medicinska Föreningen, Karolinska Institutets studentkår, har också en tradition av att hålla i en Luciabal, där högtidsklädsel och trerätters gäller. Även vissa väldigt speciella gäster kommer, många som har deltagit i en aningen större festlighet tre dagar tidigare. Men i år, idag, ska jag också på Luciabalen. Jag kommer att filma och direktrapportera från Luciabalen till Medicinska föreningens Facebook-sida här. Så spana in livestreamen, kom med frågor och kommentarer!

Kan passa på att säga att jag en gång tidigare livestreamat från Medicinska Föreningens jubileumsbal. Mer om den kan du läsa här, och här kan du titta på mina filmer därifrån.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle