KI:s sommarforskarskola för gymnasieelever

En av anledningarna till att jag valde att plugga på Karolinska Institutet var Karolinska Institutets sommarforskarskola för gymnasieelever, som jag deltog i 2015 som 17-åring. 

Sommarforskarskolan, eller SoFo, är en 7 veckor lång kurs för gymnasieelever som precis avslutat andra eller tredje året på naturvetenskapsprogrammet (eller International Baccalaureate). Första veckan är en introduktion med föreläsningar om vetenskapligt tänkande och forskning på KI, därefter får man göra en 5 veckor lång praktik på ett av KIs labb. Sista veckan redovisar man projekten man deltog i både muntligt och skriftligt. Lite mer om SoFo:

  • Börjar i mitten av juni, slutar i början av augusti.
    • Det finns möjlighet till 1 veckas uppehåll i mitten av sommaren om man har semesterplaner eller liknande.
  • Kostar inget! Man får en ”matersättning” på 3 000 kr av SoFo. Den kan man spendera hur man vill – jag la den på kläder snarare än mat.
  • Gratis boende för elever som inte bor i Stockholm. Man får bo på ett av KI:s studentboenden på Södermalm – bra läge men inte direkt 5-stjärnig standard.
  • Sociala aktiviteter med de andra SoFo-deltagarna när man inte forskar på kvällarna och helgerna.
  • Man väljer inte labb själv, men man kan berätta vad man föredrar, så försöker SoFo para ihop en med ett lämpligt labb.

SoFo var en fantastisk upplevelse för mig. Jag hamnade i Ujjwal Neogis labbgrupp på Huddinge Sjukhus och forskade på spridningen av HIV i Sverige. Eftersom jag fortfarande bodde i Malmö då, fick jag boende på KI:s studentkorridor. Där bodde jag tillsammans med de andra SoFo-eleverna som inte heller var ifrån Stockholm samt internationella KI-studenter. Det var första gången jag bodde hemifrån och fick sköta mitt eget hushåll med matlagning, städning och tvätt – vilket var minst lika utmanande som forskningen.

Att vara på ett professionellt labb, få inblick i en forskares vardag och pröva på ”vuxenlivet” en sommar var jättevärdefullt. Jag har haft stor nytta av det jag lärde mig på SoFo senare på läkarprogrammet och i mitt yrkesliv. Många av de andra SoFo-eleverna håller jag fortfarande kontakten med – flera av dem går i min klass på läkarprogrammet!

Med det sagt vill jag uppmuntra dig att söka SoFo 2020! Ansökan stänger i mitten av mars, all information hittar du här

1 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle