#Nobel2k17: Live från presskonferensen för fysiologipriset

När jag var inne på presskonferensen för tillkännagivandet av Nobelpriset i fysiologi fick jag ett obotligt sug av att vilja skriva av mig på sociala medier. Ett modernt sätt att rapportera direkt från event är att live-tweeta och jag övervägde att göra det, ända till jag insåg hur pinsamt mitt Twitter-konto är – inte ens min mamma följer mig där. Så istället bestämde jag mig för att live-kommentera på Facebook. Här kommer de transkriberade och ocensurerade tankarna jag spottade ut mig på nätet under presskonferensen för världens mest prestigefyllda pris i medicinsk forskning:

11.32 Det har börjat tystna i rummet…

11.33 Tydligen ska det [pristagarna] tillkännages ”tidigast 11.30”. Så förmodligen blir det senare.

11.34 En [propert klädd] kvinna lägger ut namnskyltar till viktiga personer. Eftersom en av mina kontaktlinser gått sönder kan jag inte se vilka de är.

11.35 Presstalesmannen har sagt godmorgon. Ingen svarar. Stelt.

11.37 NOBELPRISET GÅR TILL…

11.38 Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W Young, för sina upptäckter [inom] ”circadian rhytms”.

11.39 Samtliga 3 är baserade i USA, är födda på 40-talet. Ganska typiska Nobelpristagare om jag ska vara ärlig.

11.40 Cirkadisk rytm handlar om cellers inre klocka, hur integrerad dygnsrytmen är hos oss organismer.

11.42 De talar om en ”period gene”. Jag tror inte den korrekta översättningen är ”mensgenen” men det är allt jag kan tänka på. Hehe.

11.44 Himmel, vad mycket mens de pratar om! Det finns också en ”timeless gene” som är viktig tillsammans med mensgenen.

11.45 Okej, ska sluta. Den tidlösa genen och periodgenen, tillsammans med en dubbeltidgen ger oss en form av dygnsrytm.

11.46 Tack vare pristagarnas upptäckter har cirkadisk rytm blivit ett etablerat forskningsområde.

11.47 Dags för frågor.

11.48 Ingen frågar något. Pinsamt.

11.49 Nu räcker någon upp handen och frågar hur pristagarna reagerade på nyheterna. [Svaret är] De har inte fått tag på Mr Young. Rimlig med tanke på att det är typ 5 på morgonen där han bor. Rosbash och C Hall har fått reda på att de vunnit. Rosbash sa ”You are kidding me!”

11.50 Andra här kommer från kinesiska medier, Indien, alla möjliga fina presspersoner… Jag känner mig klart underkvalificerad.

11.51 Juleen Zierath från [Nobelkommitténs] expertpanel sa precis att en del av den cirkadiska rytmen är det som får oss till att vilja gå och lägga oss kring kl 22. Jag saknar uppenbarligen den genen. Eller så är den massivt muterad.

11.52  Aaah, nu berättar de att den inre klockan i våra celler går non-stop, men kan ibland behöva tillrättavisas med ljus. Min behöver verkligen tillrättavisas.

11.53 Konferensen är avslutad.  Inga applåder eller fler frågor. Stelt. Folk har väldigt bråttom [med] att skynda sig ut.

11.54 Nä, nu ser jag. Alla går fram för att få one-on-one-intervjuer. Individualister. Pfft.

Det här var alltså min upplevelse av min första presskonferens någonsin. Känns bra att jag fastnade på en felaktig och barnslig översättning av en superviktig gen och avslutade det hela med att kritisera journalisterna som jag bara kan drömma om att komma i samma klass som. 

PS. Imorgon ska jag på tillkännagivandet av Nobelpriset i fysik. Jag kan ännu mindre om fysik än fysiologi, så det ska bli spännande.

3 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle