Så klarar du termin 4 av Karolinska Institutets läkarprogram

Så klarar du läkarprogrammet: del 5 av 12. Jag började läkarprogrammet för 5 år sedan, direkt efter att ha pluggat naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. De här råden är därför mest tillämpliga på unga nördar med sparsam livserfarenhet som går det 5,5-åriga läkarprogrammet, inte det nya 6-åriga.

Termin 4 är den sista prekliniska (teoretiska) terminen på läkarprogrammet och kanske den roligaste terminen hittills. Redan efter första halvan på termin 4 förflyttas undervisningen från campus till sjukhuset och klassen delas i 4. Studieinnehållet är inte så tungt, men i slutet av termin 4 skriver man ”preklintentan” som examinerar alla 4 terminer man läst hittills – ett skräckmoment för många. Så hur klarar man av termin 4 då?

  • Första halvan består av mikrobiologi och farmakologi. Mikrobiologin handlar om olika sorters bakterier, parasiter och virus. Det ingår ett par labbrapporter. Om du gjort mikrobiologisk våtlabbsforskning tidigare eller läst gymnasiebiologi nyligen så är mikrobiologin inga problem. Är så inte fallet, kan du säkert hitta en labbpartner som har gjort någondera.
  • Farmakologin kan vara klurig. Håll tungan rätt i mun och lyssna noggrant på föreläsningarna i farmakokinetik!
  • Under den senare halvan av termin 4 flyttar undervisningen från Karolinska Institutets campus i Solna till de stora Stockholmssjukhusen Danderyd, Karolinska Solna, Karolinska Huddinge och Södersjukhuset. Oroa dig inte över vilket sjukhus du hamnar på!
  • På sjukhusen läser man momentet Medicinsk diagnostik, där man lär sig klinisk kemi (tolka labbprover), EKG och kroppsnära undersökningar. Köp EKG-boken! Den är lättläst och nästan nödvändig för att klara EKG-duggan.
  • Preklintentan låter mycket värre än vad den är. Den omfattar visserligen 2 års kunskap men mycket repeteras automatiskt på momentet Medicinsk diagnostik. Som alltid gäller mina tips om att studera gamla tentafrågor, gärna i grupp. Om du prompt vill utgå från en bok så är USMLE First Step en bra sammanfattning. Rättningen av preklintentan brukar också vara åt det generösa hållet!

Vad är det då som gör termin 4 så rolig?

  • Du får äntligen komma ut till sjukhuset och känna dig som en läkarstudent.
  • På sjukhusen är det bara 40 studenter per klass, vilket gör det lättare att lära känna folk.
  • Den här terminen har vi återkommande handledare och föreläsare, så man har chansen att lära känna dem. Jag hamnade på Södersjukhuset och vi bjöds på fika på föreläsningsrasterna var och varannan dag – ett stort plus.
  • Termin 4 avslutas med ”Preklinfesten” som är en traditionsenlig klassfest. Inkomsterna från Introgasquen på termin 2 används för att finansiera preklinfesten och ofta är det en 3-rätters sittning i lite lyxigare lokal än Medicinska Föreningen.

Läs mer om Introgasquen, Preklinfesten och val av sjukhus här.

https://utbildning.ki.se/student/lakarprogrammet-55-arigt

4 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle