Skolstart och nollning i pandemitider: Vad är annorlunda?

Publicerat: 31 augusti, 2020

Välkommen till första dagen på höstterminen 2020! I år är introduktionen för nya läkarstudenter annorlunda från hur den brukar vara. Här är några förändringar under den här terminen som främst berör nya läkarstudenter.

  • Välkomstdagen. I vanliga fall bjuds nya studenter på KIs alla program och kurser till en frivillig välkomstdag i Aula Medica. Jag skulle starkt rekommendera att gå dit, om inte bara för fikat och goodiebagsen. I år hålls välkomstdagen online den 4e september kl 13.30. Länk här.
  • Studentkårernas aktiviteter. Det finns två studentkårer på KI, Medicinska Föreningen (MF) och Odontologiska Föreningen (OF). Båda finns till för alla studenter, men Medicinska Föreningen riktar sig något mer till läkarstudenter. I vanliga fall håller Mottagningsutskottet i en massa aktiviteter för nya studenter, men de har begränsats i år. Du hittar mottagningsschemat här.
    • Amphioxen. Amphioxen är huvudmomentet i MFs mottagning och består av en poängjakt under dagen och en stor sittning under kvällen. I år ersätts Amphioxsittningen av en mindre temasittning. Här har jag skrivit mer om Amphioxen och sittningar på KI.
  • Läkarkollot. I vanliga fall ordnas en övernattning för nya läkarstudenter i början på terminen. Inte i år. Läs mer om hur läkarkollot brukar vara här.
  • Föreläsningar. Föreläsningarna hålls på distans, främst via Zoom. Vissa är förinspelade och ligger uppe på KIs nya intranät Canvas.
  • Tentor. Tentorna kommer ske på distans via dator.
  • Undervisning i små grupper. Kan fortfarande ske. Det varierar från kurs till kurs, moment till moment.
  • Praktik/verksamhetsförlagd utbildning. Hålls helt som vanligt, med förutsättningen att du som deltar är fullt frisk. Vill du läsa mer om hur praktiken ser ut på termin 1, läs här.
  • Munskydd. Kan behöva användas i  KI:s lokaler där fysisk distansering inte är möjlig. Tydligare riktlinjer kommer dyka upp på KIs hemsida.

All information rörande Covid-19 för studenter vid Karolinska Institutet hittar du på Covid-19-portalen. Den uppdateras löpande så viss info i det här inlägget kan utdateras efter hand!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle

Intresserad av att plugga till läkare?

Sugen på att veta mer om Karolinska Institutet från ett studentperspektiv? Förtjust i torr humor och ordvitsar?

Grattis! Då har du hittat rätt!

På den här bloggen skriver jag om mina studier på Karolinska Institutet, studentlivet, medicinvetenskap och annat smått och gott.

Frågor tar jag gärna emot i kommentarsfältet eller via sidan ’Fråga mig!’.