Spartips: fattiga februari

När vädret är som gråast och slaskigast och bankkontot är som tommast vet man att det är februari. Efter julens utsvävningar och januaris mörker brukar jag upptäcka att samtidigt som min tyngd ökat har min plånboks vikt lättat. I mer eller mindre överförd mening har jag lyckats äta upp mina pengar, vilket inte är bra eftersom sedlar, och framförallt mynt, är svårsmälta. Därför har jag bestämt mig för att lägga om min kost(nads)vanor för att minska kvoten mellan min vikt och min plånboks.

Det här är mina tips på matvaror som är både billiga och nyttiga:

  1. Röda linser. En av mina favoritvaror. Går snabbt och lätt att tillaga. Rika på fiber och protein, så därför väldigt mättande. Kostar inte speciellt mycket extra när de är ekologiska. 40 kr för 500 g torkade röda linser.
  2. Morötter. Ät dem råa, grillade eller i soppa och sallad. Fulla av vitaminer och en hel del fiber. Bäst av allt är att de kan odlas nästan året om i Sverige och är därför både billiga och miljöekonomiska. 17 kr för 1 kg svenska morötter.
  3. Gula ärter. Som barn var jag nästan alltid i minoritet när det serverades ärtsoppa och pannkakor på torsdagarna och jag föredrog ärtsoppan över pannkakorna. Inför tentan tidigare i vintras lagade jag ungefär 3 kg ärtsoppa som jag åt till frukost, lunch och middag i nästan en vecka för att kunna fokusera på plugget. Bubblet i magen är värt det. Köps i lösvikt och är ofta ekologiska. 13 kr för 500 g torkade gula ärter.
  4. Rågflingor. Ett kul alternativ (så kul som sädeslag kan bli) till havregryn är rågflingor som har nästan samma näringsvärde som havregryn. Man kan nästan alltid ersätta havregryn med rågflingor. Rågflingegröt tillagas på precis samma sätt som havregrynsgröt. Konsistensen är något fastare och mer grynig än mjölig – absolut värt ett försök om man har tröttnat på havregrynsgröt. Råg är väldigt lättodlat och därför billigt. 19 kr för 750 g ekologiska rågflingor.
  5. Gul lökSätter smak och lukt på allt ifrån ärtsoppa och morotssallad med röda linser till skärbrädor och nagelband. Håller sig färsk hur länge som helst och odlas i Sverige. 11 kr för 1 kg svensk gul lök.

Sist, men inte minst, vill jag påpeka att det viktigaste är att äta varierat och att inte undvika en hel näringsgrupp (exempelvis kolhydrater eller fett). Att bara äta en och samma sak, vare sig det är morötter, ”superbär” eller tiokronor, är inte hälsosamt.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle