Studentliv på KI: Medicinska Föreningen

Medicinska Föreningen är en del av plugget på Karolinska Institutet som ligger mig varmt om hjärtat men jag inte pratat så mycket om. [Med undantag för i det här gamla inlägget.]

Medicinska Föreningen (MF) är en av två studentkårer vid Karolinska InstitutetDen andra är Odontologiska Föreningen, som främst är riktad till studenterna som pluggar tandvårdsprogram (tandläkare, tandsköterska, tandhygienist). MF är däremot till för alla studenter på KI, även masterstudenter och doktorander, och har ungefär 3 000 medlemmar. Men vad håller MF på med egentligen, och varför borde du gå med så fort du börjar plugga på KI?

 • MF finns till för att representera studenternas intressen. Programsektionerna, exempelvis läkarsektionen, ligger under MF och sysslar med studiebevakning. I praktiken innebär det att de bland annat sitter med på programstyrelsens möten och lägger fram förslag eller
 • MF står för det mesta av studentlivet på KI. Det är MF som arrangerar välkomnandet av de nya studenterna, studentpubar, fester och sittningar, gratis idrottsaktiviteter, språkkurser, körsång med mera.
 • Alla roliga utskott och kommittéer är en del av, eller stöds av, MF. 
  • Bland dessa är Programutskottet (PrU) som ordnar de flesta fester och fredagspubar – en sorts after school-pub med billig öl och snacks för studenter varje fredag.
  • Idrottsutskottet (IdrU) ordnar idrottsaktiviteter som ofta är helt gratis för studenter. Exempelvis capoeira, simning, innebandy och volleyboll. Dessutom arrangerar IdrU en massa prova-på aktiviteter på KI’s idrottsdag – en helt föreläsnings- och praktikfri dag per termin som är till för att studenter och anställda ska få aktivera sig fysiskt. Jag har provat på klättring genom IdrU, flera av mina vänner har gått på kickboxning, poledance, kampsport.
  • Spexen Flix och Corpus Karrolina är egentligen fristående från MF, men de stöds finansiellt av MF och utnyttjar MFs lokaler. Jag har skrivit mer om spexen tidigare här.
  • Internationella kommittén representerar internationella studenters intressen på Karolinska Institutet och ser till att utbildningarna liksom studentlivet är tillgängligt för alla studenter oavsett nationalitet.
  • Medicor Magazine, studenttidningen som jag faktiskt är chefredaktör för, är en del av Kommunikationsutskottet och är Stockholms största studenttidning. Tidningen är ett jättebra sätt att hålla sig uppdaterad på vad som händer på KI och MF och utveckla sin kommunikativa förmåga genom skrift, bild och presentation. Intresserad? Kolla in Medicors Facebooksida och engagera dig!
 • MF är bästa sättet att lära känna folk. Framför allt folk som inte går i din klass. Genom MF har jag lärt känna folk från andra terminer på läkarprogrammet och många internationella studenter som jag annars inte hade kommit i kontakt med.  Dessutom är det bekvämt att nätverka på MF, eftersom MFs lokaler ligger på Campus Solna, så har man föreläsningar i Solna är det bara att svänga förbi efter skoldagen.
 • Det är ekonomiskt fördelaktigt att gå med i MF. Medlemmar i MF får MFs Mecenatkort (studentrabattkort) som ger tillgång till lite fler och bättre studentrabatter än Mecenatkortet man får från KI.  Dessutom är det alltid billigare inträde till MFs evenemang för MF-medlemmar.

Vill du veta mer om MF kan du titta på MFs hemsida eller Facebooksida

2 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle