Studentliv på KI: Spex

Ensemblen från Corpus Karrolina i repitition inför vårens föreställning – Spexet Agatha Christie

Studentspex eller bara spex är en form av amatörteater i Sverige och Finland med stark studentikos anknytning. Ordet spex är en förkortning av spektakel, ursprungligen från latinets spectaculum – skådespel. [Wikipedia]

Jag var lite osäker på hur jag skulle inleda det här inlägget, så jag gjorde precis som alla andra studenter – kopierade och klistrade in från Wikipedia. Resten av inlägget kommer vara skrivet i mina egna ord. Jag lovar. Snälla, granska mig inte i Urkund.

Tillbaka till saken. Spex kan göras på många sätt; med eller utan sång och dans, improvisation, omstarter och publikinteraktion. På studentkåren Medicinska Föreningen vid Karolinska Institutet har vi såklart med allt detta i våra spex. Vi har dessutom live-musik, a capella-sång, repliker som alltid rimmar och gott om ordvitsar.  KI har två spexgrupper: damspexet Flix och herrspexet Corpus Karrolina. Skillnaden mellan dessa är att Flix uppträder på hösten och har en helt kvinnlig ensemble, medan Corpus Karrolina uppträder på våren och har en helt manlig ensemble – i resten av produktionen får personer av alla könsidentiteter vara med.

Formatet på de två spexen är likadana. Även om en helt ny produktion sätts upp varje termin är det alltid en musikal med mycket komedi. Det finns ett live-band och all sång och musik spelas live. Ensemblen följer ett manus, men publiken kan göra utrop och leka regissör när de vill. Typ: ”Säg det med mer passion!” ”Lägg dig på golvet.” ”Låtsas att du är jättearg.” Utifrån publikens utrop får skådespelarna improvisera. Känner man att improvisationen gått för långt kan man be om en omstart och be ensemblen gå tillbaka till manus.

Sugen på att faktiskt uppleva ett spex och inte bara läsa om det? Corpus Karrolinas spex Agatha Christie har premiär tisdag 24/4 – alltså redan om ett par dagar! Du hittar biljetter och mer info här.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle