Topp 5 anledningar till att välja Karolinska Institutets läkarprogram

Sugen på att plugga till läkare men osäker på vilket universitet du ska välja? Här listar jag mina topp 5 anledningar till varför du borde välja Karolinska Institutets läkarprogram.

Karolinska Institutet hamnar alltid överst bland alla universitet i Sverige i de internationella universitetsrangordningarna och söktrycket på KIs läkarprogram är högst bland alla universitetsutbildningar i Sverige – så det borde väl tyda på att det är bästa stället att plugga till läkare? Nja. Om man till exempel tittar på trivselenkäter så brukar Linköping och Umeå ligga högre upp.

Så varför ska man då välja KI? Här kommer mina topp 5 anledningar. 

  1. Forskningen. Är du intresserad av medicinsk forskning rekommenderar jag definitivt KI. Inte nog med att KI står för 40% av Sveriges medicinska forskning – det erbjuds sommarkurser och extrakurser i forskning för studenterna. Läkarprogrammet är också väldigt forskningsinriktat då majoriteten av våra föreläsare och kursansvariga forskar själva.Vill du börja med forskning redan innan högskolan erbjuder KI en sommarforskarskola för gymnasieelever också.
  2. Den internationella andan. 88% av masterstudenter och mer än 1/3 av anställda på KI kommer från andra länder. KI har en hög profil utomlands, vilket ger studenterna möjlighet att delta i flera internationella utbyten och samarbeten.
  3. Evenemangen på campus. Var och varannan vecka äger någon ny föreläsning eller konferens rum på campus – dessa är ofta helt gratis och öppna för studenterna. Köa dig in på en Nobelföreläsning, besök Hans Rosling-inspirerade Global Health Night, eller gå på en lunchföreläsning och få gratis lunch på köpet.
  4. Åldersvariationen i klasserna. Det här låter kanske som en lite konstig anledning, men det är faktiskt något av det jag uppskattar mest med min klass. Mycket tack vare det alternativa urvalet till läkarprogrammet, brukar mer än 1/3 av läkarstudenterna vara över 25 år gamla – vilket bidrar till en mycket större mångfald av bakgrunder och färdigheter. Det gör också grupparbeten roligare.
  5. De höga kraven. Det här är väl lite av ett dubbeleggat svärd, men jag vill påstå att de höga kraven leder till höga prestationer från studenterna – och jag har ändå blivit underkänd på sådär 5 tentor. Att KI har valt att behålla terminstentorna som många av de andra läkarprogrammen avvecklat, innebär att vi studenter måste ha en hel termins kunskap i huvudet vid examinationerna, vilket är en rejäl utmaning. För oss som är vana vid att konstant få högsta betyg i skolan kan det komma som en chock, lika nyttig som nödvändig. Och ja, det säger jag som blivit underkänd på 5 tentor.

Om den här listan inte övertygar dig föreslår jag att du spanar in mitt förra inlägg där jag beskriver skillnaderna mellan de olika läkarprogrammen i Sverige. Är det så illa att du inte längre är säker på om du vill plugga till läkare överhuvudtaget, föreslår jag att du läser det här inlägget.

4 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle