Utbyte: Fritid i Heidelberg

Att göra ett studieutbyte innebär inte bara en massa plugg på annan ort och annat språk, utan också en paus från ens vanliga fritidsåtaganden och hobbyer. Såvida man inte bara vill ligga hemma och tröstäta snabbnudlar (vilket jag kan relatera till) måste man hitta nya aktiviteter som man kan fylla sin fritid med på den nya studieorten. Här kommer mina tips.

  • Upptäck staden du gör utbytet i. Jag gjorde mitt utbyte i den tyska staden Heidelberg som är oerhört söt. Men det kan vara svårt att hitta smultronställena. Då kan det vara bra att leta upp närmsta turistinformationscentrum eller kolla på internetsidor som Tripadvisor eller Lonely Planet om man inte vill ha mer mänsklig interaktion än absolut nödvändigt. Tripadvisor är trevligt eftersom det är en väldigt väletablerad plattform där vem som helst kan skriva recensioner – problemet är att vem som helst kan skriva recensioner. Lonely Planets recensioner håller högre standard, men utbudet där inte lika stort.
  • Lär känna folk i staden. I många kulturer är folk mycket mer öppna för att prata med främlingar än vad svenskar är – se till att utnyttja det. Är du är för svensk för att våga försöka dig på det på puben, kanske det är lättare att ta kontakt med folk via internet. Couchsurfing är en kul sida där man kan hitta folk som kan visa en närområdet.
  • Utforska studentlivet. Studentföreningar finns på de flesta högskolor. Kolla på anslagstavlor på universitetsområdet och håll ögonen öppna för evenemangsaffischer. Försök att skaffa ett studentkort från ditt utbytesuniversitet så snart som möjligt, eftersom våra svenska student-ID:n inte alltid erkänns utomlands.
  • Utforska närområdet. Bor man i Sverige bor man ganska långt ifrån det mesta, men avstånden i Kontinentaleuropa, och i många andra delar av världen, är mycket mindre. Från Heidelberg kunde jag ta mig med buss till Frankfurt, Stuttgart, Strasbourg (Frankrike) och Luxembourg på mindre än 2 timmar. Försök att åka på åtminstone några helgutflykter! Hör med dina klasskamrater eller kollegor och se vad de rekommenderar.
  • Prova nya saker! När jag var på utbyte var jag oftast utanför min bekvämlighetszon, så då kändes det inte så farligt att gå ännu längre ifrån den.

Bonus: Ligg hemma och tröstät snabbnudlar. Att göra ett utbyte är påfrestande – det är en stor omställning från vardagen och att tala ett främmande språk hela dagen tär på krafterna. Emellanåt kan man behöva lite återhämtning, så då kanske man verkligen behöver lata sig hemma och äta ramen. Din definition av återhämtning kanske är något annat – jag accepterar att alla inte älskar ramen, även om det är svårt att förstå.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle