Vad innebär det att bli underkänd på en tenta?
Sommartider innebär tentamenstider för högskolestudenter. Det innebär också att vissa av oss kommer bli underkända kanske för första gången i våra liv. Så vad innebär ett underkänt betyg?
På Karolinska Institutets läkarprogram har vi inga betyg, bara godkänd (G) och underkänd (U). Gränsen för godkänt på skriftliga tentor brukar ligga på 66% rätt, med viss variation. Efter att du har skrivit en tenta har examinatorerna 10 arbetsdagar på sig att rätta tentan. Resultatet får du oftast via kurswebben, studentmejlen eller Ladok (där alla högskolepoäng registreras). Skulle du bli underkänd har jag några råd till dig:
- Du kan överklaga. Om du tycker att du har blivit felaktigt rättad kan du kontakta kursledningen och se om du kan skrapa ihop tillräckligt många poäng för att komma över godkäntgränsen. Det är dock bara lönt att överklaga om du ligger precis under poänggränsen.
- Registrera dig till omtentan. Omtenta kan också kallas resttillfälle. För att få delta i ett resttillfälle behöver du aktivt registrera dig genom att kontakta kurssekreteraren. Glömmer du bort det får du inte skriva omtentan och måste vänta till ytterligare en tenta.
- Håll koll på CSN. Tentorna brukar inte vara värda så många högskolepoäng att du riskerar att förlora CSN (omkring 5 hp), även om de innehållsmässigt omfattar en hel termin. Men ligger du flera tentor efter är det bra att hålla koll i Ladok så att du har tillräckligt många poäng för att inte bli återbetalningsskyldig.
- Det fula U:et i Ladok försvinner så fort du blir godkänd. Ladok registrerar inte hur många omtentor du skrivit, så du behöver inte oroa dig för det heller.
- Se till att inte bli spärrad. Om du har flera tentor att skriva är det bra att hålla koll på om någon av dem är nödvändig för att du ska få fortsätta på nästa utbildningsmoment. Om någon av dem är en spärr, bör du prioritera den. Läs mer om spärrtentor här.
En omtenta är inte hela världen. Läs mina bästa pluggtips för att klara av en omtenta här.
0 kommentarer