
”Varför vill du bli läkare?” – jobbiga frågor som förtjänar jobbiga svar
Sedan jag började på KI:s läkarprogram har jag utsatts för många frågor. Att svara på vilket enzym som är aktivt i glykolysens andra substratfosforylering är inte lätt, men det finns åtminstone ett rätt svar. Svårare är det att svara på personliga frågor som folk ställer för att de faktiskt undrar, eller för att de redan har pratat om vädret och inte kan smita ifrån mig riktigt än.
- ”Varför vill du bli läkare?” För att jag gillar titeln doktor. Mina intressen har alltid varit väldigt breda, medan jag har pluggat naturvetenskap har jag engagerat mig politiskt och lärt mig språk på fritiden, så jag har länge varit säker på att jag vill ha ett yrke med breda arbetsområden och varierande uppgifter. Som läkare kan man jobba på sjukhus eller i läkermedelsbranschen, starta egen klinik, vara konsult, undervisa, forska eller administrera, och mycket mer. Och dessutom gillar jag titeln doktor.
- ”Hur kom du in på utbildningen?” Genom dörren. Jag sökte med både betyg och högskoleprov (man söker automatiskt med HP om man skrivit HP), men jag vet inte genom vilken kvot jag togs in. KI har också en intervjukvot, PIL, men den är framför allt för folk som har utbildat sig eller arbetat tidigare. KI:s, och alla andra högskolors, antagningsstatistik finns på UHR.
- ”Är läkarprogrammet svårt, går det bra?” Allt går förutom nyfödda bebisar. Det är högt tempo, mycket information och emellanåt kämpigt med allt plugg, men jag förväntade mig inte annat. Som tur är finns det bara godkänt och underkänt som betyg och chanser till omprövning.
- ”Varför valde du att plugga på KI istället för i Lund?” För att Skåne är underrepresenterat på KI. PBL, som jag skrev kort om i mitt inlägg om grupparbeten, används på nästan alla läkarprogram, men i Lund är det en mycket större del än på KI. Här är det mer traditionell undervisning – föreläsningar, seminarier, uppsatser – vilket jag föredrar. Jag gillar också KI:s mångkulturella atmosfär, med alla utbytesstudenter, gästforskare och internationella elever.
- ”Tycker du om din klass?” Vi är ju 160 personer, så någon står man väl ut med. Har inget mer att tillägga.
Mellan torsdag 8/12 och tisdag 13/12 kommer jag(!) ha ansvar för KI:s officiella Instagram-konto – fulsnygga bilder och ökentorra bildtexter utlovas.
”Vill du plugga till läkare?” – en jobbig fråga som förtjänar ett bra svar | KI-studenten Isabelle
[…] alls lika bra fråga är: ”Varför vill du bli läkare?” och den har jag svarat på i det här inlägget. Problemet med den frågan är att den förutsätter att den tillfrågade faktiskt vill bli […]
KI-studenten Isabelle fyller 1 år! – Isabelle, student på Karolinska Institutet
[…] ”Varför vill du bli läkare?” – jobbiga frågor som förtjänar jobbiga svar – En väldigt ohjälpsam frågestund där jag besvarar några av de vanligaste frågorna som en läkarstudent får. […]
Fråga Energibollen: ‘In vivo’ eller ”Vad gör du egentligen?” – Isabelle, student på Karolinska Institutet
[…] mellan antalet frågetecken och egentliga frågor är onödigt stor. Men ja, jag (över)lever. Och allt går förutom nyfödda bebisar. Jag väljer att inte läsa den påföljande, smått förebrående frågan, så om du undrar […]
Ansökningsdags: Vanliga frågor – Isabelle, student på Karolinska Institutet
[…] läkarprogrammet svårt? Ja. Det här är en jobbig fråga som förtjänar ett jobbigt svar. Kraven och lärandemålen lämnar inte mycket utrymme för tolkning, till skillnad från de flesta […]
Peter Giegold
Det jag gillade mest med studierna på KI var att man sas knöt ihop kunskapssäcken efter alla tidigare studier. Här hittade man den röda tråden och kunde resonera sig fram på ett helt nytt sätt, helt underbart. KI studierna förändrar ens liv.
5 kommentarer