Hemträning kan nog vara den bästa träningen på grund av att det kan (!) vara enkelt att få den att bli av utan att behöva mer än lite utrymme och inspiration!

Ända sen jag sökte Fysioterapeutprogrammet har jag tänkt att jag skulle bli bättre på just detta… icke! Förvisso har jag ursäktat mig själv med att jag tränar capoeira 2-3 ggr/vecka men jag vet också att jag behöver träna mer styrka för att klara av träningen med bättre kontroll.

Så varför gör jag inte bara de där 20-50 situpsen per dag, kanske följt av 10 x 3 armhävningar (armstyrka är min svaghet), varför?

Inlärning är svaret.

Det är svårt att börja med en ny rutin utan att göra en plan för hur det ska gå till och det är svårt att behålla en ny rutin om man inte har en plan för hur den ska bli ”automatiserat” beteende!

Här är ett exempel från Friskvården/Healthpromotion unit hur man kan väckas upp ur sin arbetsdvala:

https://www.instagram.com/p/CAo7_rLlBi5/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Så hur gör man det?

Till att börja med så har alla nu ett gyllene tillfälle när många av oss jobbar hemifrån och man verkligen behöver de där små pauserna på dagen. Och det är så man börjar:

PLANERING (för att börja en ny rutin)

(Ett helt inlägg med exempel på dessa steg finns under ”No pain No gain”- Kom igång, ändra ett beteende)

Registrering

Mäter beteendet. Hur ofta tränar du vanligen en vecka?

Målformulering

Vad vill du uppnå: Bättre kondition? Ökad styrka? Eller helt enkelt mindre stillasittande?

Ska man göra en stor förändring och kunna mäta förändringen kan det vara smart att gå enligt just ”SMART-modellen”: Specificerat, Mätbart, Accepterat, Tidsbestämt:

Beslutsbalans

vilka konsekvenser det för med sig att ändra din rutin?

För att förändringen ska bli av kan det vara bra att göra det tydligt för sig själv vilka fördelar och nackdelar det kommer föra med sig. Det är inte smärtfritt att förändra ett beteende. Det kan även kallas för ambivalenskors om man ritar upp det som nedan–>

Beteendeanalys

Vilka faktorer påverkar och vidmakthåller dina gamla och nya rutiner? t.ex börja stå på ett ben medan du borstar tänderna så har du hjälp av en automatiserad rutin för att sätta igång med din nya.

Shaping – formning

innebär att t.ex. närma sig målbeteendet gradvis och förstärka steg på rätt väg ofta med hjälp av delmål.

Ibland kan det räcka med att ge fokus till känslan i kroppen efter träning för att koppla en positiv känsla till sin nya rutin. Om man schemalägger träningen i slutet av dagen eller som en paus i arbetsdagen så kan det räcka som ”shaping” då man längtar till att få sin träningspaus. Ett annat sätt är att använda social press, som de som använder instagram för att registrera när de tränar.

Planering

Hur ska du träna? När? Var? Hur ofta? Hur får du in det i din vardag?

Här delas målet upp i delmål och konkretiseras ytterligare, t.ex. när och var skall den fysiska aktiviteten utföras.

Återfallsprevention

Risksituationer anger möjliga situationer som kan uppkomma där det finns risk att planeringen inte följs och beskriver vad som kan göras åt detta (i de exakta situationerna). När riskbeteenden är identifierade kan du utarbeta strategier för att bromsa eller undvika att de får styra din rutin. Exempelvis: ta med träningsväskan till jobbet, låta yogamattan ligga framme, sätta en timer för att ta paus för träning osv.

Själv får jag till mina självträningsperioder enbart när deltagare uteblir från mina online-klasser!

Att få fler KI-anslutna att börja utnyttja online-träning är också en inlärningsprocess.

Så här delar jag ett litet smakprov, nästa måndag är sista träningstillfället på terminen!

BOKA:

Måndagar 17.00-17.45

via KI.GYMSYSTEM.SE

 1. Bidrag till STATUSPODDEN

Sedan sist har jag medverkat i Statuspodden som produceras av Timo och Irene. Är ni nyfikna på att höra lite mer om mig och få en sammanfattning av fysioterapeutprogrammet kan ni lyssna här: Statuspodden avsnitt 44

 

Hej då verkligheten, hej hej hemkontoret!

Så, förra veckan var sista officiella veckan på praktiken i Mörby. Tråkigt att lämna gänget som hade börjat kännas som mina kollegor och kunde verkligen inte se fram emot att jobba hemifrån. Min disciplin är i stort sett obefintlig, min räddning har alltid varit nyfikenheten och att jag därför tycker det är roligt att lära min nya saker! Nu har jag i alla fall testat att jobba hemifrån lite mer än 2 dagar och har då suttit hemma hos min kille, vilket hjälper då han är min motpol och det känns inte helt legitimt att smyga ifrån för att kolla serier när han fortfarande sitter och jobbar…

 

Jag säger officiellt sista veckan för att jag fick förlänga praktiken med tisdagar terminen ut och på så sätt kan få fortsätta att följa några patienter som jag har behandlat senaste veckorna. Mina handledare sa redan från början när restriktionerna kring Covid-19 begränsade patientflödet till mottagningen att jag kunde få förlänga praktiken om jag kände att jag inte hade fått tillräckligt med övning. Jag var inte sen att nappa på det erbjudandet, framförallt för att jag har fått träffa en hel del barnpatienter som jag har en fin kontakt med.

Kanske är det ändå en positiv del av ett minskat patientflöde och färre äldre patienter att mina nybesök har blivit majoritet med barn – som jag önskade från början.

Det svåraste med barn är ju att vi lär oss anatomin och undersökningstekniker baserade på den vuxna kroppen och innan man har mer erfarenhet kan det vara svårt att bedöma vad som är ”normalt”. Barn upplever eller beskriver ofta smärta på ett annat sätt än vuxna, en del har bättre kontakt med sin kropp och kan använda bra metaforer för att beskriva vad som gör ont medan andra har svårt att lokalisera smärtan.

Jag har generellt haft många knä och fotpatienter och har inte fått se samma variation av besvär som annars är standard inom öppenvården. Något jag har lärt mig mer om under dessa patientmöten har varit hur viktigt det kan vara med en gånganalys – både på vuxna och barn, för att få en ledtråd till vad som kan leda till överbelastning eller felbelastning. Det har varit väldigt givande att se hur jag har kunnat göra patienterna mer medvetna på hur de använder kroppen och hur små justeringar har kunnit lätta på en akut smärta.

 

Lansering av Discord-chatt

Som ett svar på lärarnas och programledningens uppmaning till Fysioterapeutsektionen att höra med studenterna hur de mådde och räcka ut en hand till de som kände sig ensamma – så tog styrelsen tag i en idé om att använda chatt-appen Discord för att skapa ett community online, nu när alla ändå är uppkopplade hela dagarna!

I Discord har vi skapat olika chattrum som är utformade som vår hemmaplan ANA 23 i Flemingsberg – där finns metodiksalen, grupprum, läxhjälp, fikapaus, lunchrum etc. Varje termin har även sina egna terminchattar men i de generella chattrummen kan alla terminer blandas.

Alla terminer har bjudits in till appen via sina klassgrupper på Facebook, leta där i första hand eller hör av dig till fysiosektionens styrelse om du inte har fått en inbjudan: fysio@medicinskaforeningen.se

Än så länge har inte forumet blossat upp och det tror jag för att många kanske har blivit vana vid att hålla det sociala livet till en snäv cirkel i nuläget och att man kanske är trött på det digitala när studiedagen är slut! Vi får se om det blir en flip eller flop, det har inte kostat oss något att starta den så får vi se om den blir kvar.

Utbyte i Spanien i höst?

De som har följt bloggen vet att jag i februari skickade min ansökan till KI om utlandsutbyte i termin 6. Mitt förstahandsval blev Spanien, Valencia, och ett tag var det väldigt tyst från internationella kommittén på KI. När jag så skrev till högsta ansvariga så fick jag svaret om att ansökningsprocessen skulle fortsätta som vanligt och att läget skulle bedömas närmare höstterminen.

Så, till slut fick jag ett email från unversitetet i Valencia med inlogg och länk till var jag som Erasmus-student skulle fylla i mina uppgifter.

Ifyllt och klart – nu måste jag bara uppdatera ansökan med mitt europeiska försäkringskort men i övrigt så är det bara att sitta still i båten!

Om jag blir godkänd för att få inträde i Spanien och erbjuden min plats som utbytesstudent så ser jag fram emot att tågluffa ner, om övriga EU har öppnat sina gränser!

Onlineträning via Friskvården

I dagsläget har Friskvården/Healthpromotion unit en ännu större betydelse än tidigare för anställda och studenter. På friskvården har de jobbat på att förändra och lägga till videor på sin hemsida för att stötta alla KI-anslutna i deras vardag i hemkontoret, kolla in sidan genom att trycka på länken i rubriken, finns flera användbara videor och så står där mer om de klasser som fortfarande erbjuds!

Till exempel så kan man ansluta sig till mina online-klasser på måndagar kl.17 för att testa på capoeira angola! Logga in via ki.gymsystem.se/appen Zoezi eller länk via Friskvårdens hemsida.

IMG_0547

(Resten får ni se om ni loggar in!)

Stay safe, stay healthy, keep moving!

Studenter hos studenten

Den här veckan har tyvärr patientkalendern glesats ut men istället blev jag sysselsatt med att vägleda två T1:or, Hedda och Lukas, som gör sin första praktik i öppenvården/primärvården. Under två dagar auskulterar(tittar på) de med olika fysioterapeuter och lär sig om hur en vanlig dag på mottagningen ser ut.

Måndagen började med ett videobesök, som tur var med en väldigt avslappnad och tillmötesgående patient som ställde upp på att visa igen på den inspektion som jag redan hade gjort vid nybesök. För de som är nya studenter denna termin blir framförallt introduktionen till fysioterapiprocessen lidande i och med att hela kursen i fysioterapi har förlagts digitalt. Oavsett hur mycket tid och engagemang som lärarna lägger ned på att producera videor med inspektion och undersökningstekniker (och det vet jag att de gör!) så är det framförallt ”hands-on” som studenterna längtar efter för att koppla ihop anatomin med vad de känner under sina fingrar.

Ultraljudsdiagnostik

Därför var det extra tacksamt med att en av fysioterapeuterna på mottagningen idag plockade fram ultraljuds-apparaten och visade hur man kan använda proben för att undersöka skelett och mjukdelar, deras kvalité och rörelser.

Ultraljudsdiagnostik kan användas vid t.ex impingement (inklämning sena-skelettdelar), inflammation i vävnad och degeneration(nedbrytning) av vävnad. Det fördelaktiga med ultraljud, jämfört med röntgen, är att man kan be patienten utföra den smärtande rörelsen och se hur strukturerna rör sig i förhållande till varandra.

 

Att vara handleda andra studenter

Just dessa två dagar så visade sig resultatet av att ej akuta patienter hade avbokats och mina uppföljningar av redan aktiva patienter var ombokade till videobesök. I min kalender hade jag ett videobesök på måndagen som studenterna fick vara med på och resten av dagen repeterade vi palpation och inspektion av ryggen, visade journalsystemet och pratade kring uppföljningen av mina patienter.  Tisdagen gapade helt tom. Det tog dock inte lång tid förrän övriga fysioterapeuter hade erbjudit Hedda och Lukas att följa med på deras patienter. Dessutom så fanns mottagningens kiropraktor på plats (som dessutom kör Kiropraktor-båten i skärgården, vilket för mig första dagen kändes som att få träffa en kändis hehe) och kunde visa på mig hur han gjorde för att manuellt mobilisera min extensionsdefekt i bröstryggen.

 

Till slut blev det ändå två matnyttiga dagar för de kunskapstörstande termin 1:orna och det var även roligt och lärorikt för mig; både att minnas tillbaka på första terminen och känna igen mig i deras tusen frågor samt att få repetera grundläggande undersökningsteknik – för man lär sig alltid bäst när man ska få någon annan att förstå det man själv har förstått.

Lika så som Hedda och Lukas var frustrerade över att sitta hemma utan att kunna testa sina tekniker på fler personer, lika lite ser jag fram emot att bara om 2 veckor avsluta den här praktikperioden. Det känns lite som att bli av med sitt jobb då jag verkligen har gått in 150% för att engagera mig i de patienter som har varit mitt ansvar. Känns fruktansvärt tråkigt att lämna. Men planen är att åtminstone få följa några barnpatienter som behöver lite längre uppföljning genom att fortsätta en dag/vecka på mottagningen även in i nästa kurs, på grund av det lilla patientflödet under denna period så får jag förlänga praktikperioden lite och i o m att nästa kurs är digital så är det möjligt utan att påverka studierna!

Har ni frågor om min vardag på mottagningen? Hur det är att göra praktik? Skicka ett meddelande via ”Fråga mig!”

Har du ännu inte bestämt vad du vill plugga i höst?

Det gör inget – skicka iväg en ansökan med höften och bestäm dig senare beroende på var du kommer in!

Ofta behöver man prova på för att veta vad som känns rätt, det värsta som kan hända är att du hoppar av efter första terminen – en erfarenhet rikare.

https://www.instagram.com/p/BvJbqD5jql5/?igshid=1m56pct0rhj70

 

Kika på mitt tidigare inlägg vid ansökans öppnande för mer info om Fysioterapeutprogrammet:

Dags att ansöka till Fysioterapiprogrammet vårtermin 2020!

Nu är jag mitt uppe i 8 veckor praktik i öppenvården, som är fokus för termin 5 – T5.

I och med Covid-19 så blir detta en väldigt speciell vår för alla terminer som ska ut i termin. Vår praktik hade hunnit komma igång precis innan värsta piken i mars och det har varit en lärdom i sig att se inifrån hur vården rustar och möblerar om. Läget har inneburit många avbokningar, i början av patienter själva inom riksgrupper och senare från oss som vårdgivare för att minska generell smittorisk och minska belastningen på vården.

Många i personalen, oavsett arbetsgrupp, har ställt upp genom att jobba några timmar per dag som vårdbiträden/undersköterskor på en särskild infektionsnod i Stocksund. Dit kommer samtliga patienter med en pågående infektion men då framförallt personer med luftvägsinfektion.

För min utbildning är det såklart tråkigt att gå miste om en större variation och högre effektivitet i patientbesök men samtidigt så har jag fått en mycket bättre förståelse för hur regionen samverkar både med privata och regionala aktörer.

Med det sagt så får jag faktiskt mycket mer tid till att djupdyka kring mina patienter problem och har fått fylla ut schemat med att gå vid sidan av fler fysioterapeuter och kiropraktorn på mottagningen, vilket ökar bredden av exempel!

Så…

Vad som förväntas av en student i T5-praktik:

 • Största skillnaden från tidigare praktikperioder är att jag förväntas ta mer ansvar för patientens vård.
 • Första veckan börjar med att ta anamnesen, patientintervjun, själv och sedan lämna undersökning och åtgärd åt handledaren.
 • In i andra-tredje veckan tar jag i stort sett alla nybesök och hela fysioterapiprocessen själv med handledaren närvarande i rummet.
 • Med samtliga patienter kan jag diskutera tankar och funderingar med handledaren men skriver journalerna själv med genomgång av dessa innan handledaren signerar – detta är det svåraste utan tvekan! Att sammanfatta kort vad man ser så att både patient och en annan fysioterapeut kan förstå vad man skriver utan att skriva en essä eller använda värderande ord.
 • Ju tryggare jag blir i min roll och samtidigt som handledaren känner sig trygg att lämna över helt till mig så tar jag fler patientbesök helt på egen hand, med möjlighet att knacka på hos handledaren om jag behöver hjälp.

En vanlig dag på VFU i termin 5:

 • Patienterna bokas mellan 8.30-16.00 – därmed måste du vara redo, ombytt och klar senast 8.20. Jag är oftast på plats 8.10 men beroende på om jag har jobbat sent eller patentflödet i nuläget är väldigt lågt så kanske jag kommer flexibelt mellan 8-10.

  Så här ser mina arbetskläder ut när jag gör admin jobb, mellan patienter.

 • Ett nybesök som student får ta 60 min, vanligtvis är de 40-45 min inklusive admin tid för att skriva journal. Det är väldigt få gånger jag inte har dragit över även den timmen… Att begränsa sig både i undersökning och åtgärd är svårt till en början för att hitta ett läge där man inte vill för mycket.

 

 • Vid halv 10 är det på denna enhet schemalagd fika för alla arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
 • Under förmiddagen, i nuläget med få patienter, har jag 1-2 patienter, oftast ett nybesök och ett återbesök, där jag auskultuerar med annan terapeut.
 • Lunch 12-13 och där inräknat förberedelsetid för ev patient kl.13.

 

 

 • Eftermiddagen har jag ev. ett till nybesök/eget återbesök eller auskulterar på 2 andra patientfall och skriver/går igenom journaler.

 

 • Två dagar i veckan skulle jag ha fått följa med en av mina handledare på hembesök, hittills har det funkat vid ett tillfälle – både för att vi blir för många vid ett teambesök och ska begränsa personer hemma hos en äldre person men också för att vi har prioriterat att jag ska ta alla nybesök som är inbokade på båda mina handledare.

  Scrubs – blus och pyjamasbyxor med resårmidja. Alternativet med pikétröja finns också men blusen har så användbara fickor för t.ex handkräm, block, måttband osv. Birkenstock-tofflor och glada strumpor är ett måste, samma som e-legitimationen!

 

 • Avslutning på dagen ca 16, oftast för att jag själv väljer att sitta kvar med dokumentation eller förberedelse för nästa dag. Arbetstid för VFU är 32 tim/vecka så kan studenten lägga upp dagarna som det passar bäst enligt patientflödet.

 

 

 

 

Det absolut svåraste i denna upptrappning av att ta ansvaret som fysioterapeut är just att vara kreativ och att sammanfatta patientens problem direkt under mötet och i ord som blir förståeligt för patienten. Tror detta är extra svårt som student då vi har blivit så vana vid ett visst språk oss emellan att det lätt glöms bort att det som för oss är vedertagna termer låter som rövarspråket för en patient.

 

Till en början känns det också som att man hittar på vad problemen kan bero på, för att man är så van att grunda sina åtgärder på studier och stark EVIDENS (bevisad forskning). De första veckorna blev jag imponerad av min egen förmåga att knyta ihop alla dessa lösa problem och förklaringar. Sen började jag utföra undersökningar själv och skulle hinna analysera det jag såg och kände på begränsad tid…

 

Efter 4 veckor i praktiken kände jag mig ganska hjärntrött. Jag tar med mig alla patientfall i huvudet och vissa följer mig extra många timmar på dygnet. Det är spännande att tänka ut lösningar men också tröttsamt att inte kunna lämna ”rollen” på jobbet. Det är en träningssak tänker jag men för er som ska ut i VFU så kan det vara bra att planera för lite ”återhämtning” eller inte planera in så mycket på kvällarna till en början!

 

 

Har du mer frågor om hur praktiken och arbetsuppgifterna ser ut, skicka dina frågor direkt till mig!

I följande video visar jag upp några av fysioterapeutens accessoarer:

 

Tittar-fråga: Vad är detta en modell av?