Hur man överlever SPÄRREN – Del.2

När jag började skolan i augusti så rivstartade termin 2 med Fysiologi – en intensiv 2 veckors kurs innan hjärnan hade gått iland från sommarlovet. Jag låg efter med den stora anatomi-kursen från termin 1 och p.g.a. det även en underkänd praktisk tenta i Fysioterapi 1 – tema undersökning…

Först och främst ska jag säga att jag hade 2 ess i rockärmen – 1. Jag ritade 2. Jag hade min sjukgymnast till mamma som träningspatient.

Innan jag listar min överlevnadsguide så vill jag bara understryka att misslyckas med en tenta, att få ett U och hamna på omtenta – det säger ingenting om hur väl du passar för yrket eller om du är smart eller dum. Det enda det betyder är att du är kass på att plugga eller att du har prioriterat annat i ditt liv och inte lagt ner tillräckligt med tid på inlärningen! SÅ!

Så, hur gjorde jag?

  1. Jag pluggade med kursarna under mig. Det är verkligen något att rekommendera, att plugga med de som fortfarande är djupt inne i smeten för man glömmer ganska fort.
  2. För anatomin så var min största hjälp att teckna – måla upp kroppen kroppsdel för kroppsdel!

    Rörelseapparatens anatomi – termin 1

Fysioterapi 1 – tema undersökning (termin 1)

Fysioterapi 2 – Tema intervention (termin 2) 

Se mer exempel i Galleri

3.Kartor – jag använde whiteboards i grupprum och metodiksalarna för att göra en egen ”kursplan” över alla olika praktiska moment.

Jag hade stor hjälp av kursen i Psykologi som vi gick i T2 där jag fick väldigt bra struktur med studieteknik och inlärningsknep. Fysioterapi 2 var som tur väldigt praktiskt och då räckte det i stort sett att ha 100% närvaro och engagemang. På träningstider smög jag in på T1:ornas metodik på fysioterapin tema undersökning.

Men mitt ess i rockärmen var ändå min mamma. Utan henne hade jag inte klarat omtentan då jag fick låna henne som patient. Med tre buktande diskar så hade hon dessutom några riktiga fynd som jag kunde utvärdera när vi undersökte reflexer och muskelstyrka m.m. Hon sufflerade när hon tyckte jag missade något i min screening men många gånger fick jag överkurs och fick liksom täcka över öronen snabbt o köra ”wawawawaw – hör inget!” när jag kände att mitt huvud inte kunde ta in mer för tillfället.

 

4. Träna genom att prata högt för dig själv eller till den personen du övar med. Dra inte bara upp och ner i en arm för de rätta greppen utan koppla ihop ditt muskelminne med att beskriva vilka strukturer du använder och skäms inte över kunskapsluckor, så upptäcker du snabbt vad du behöver öva mer på!

5. Pluggschema – ”Spaced practice” (Ett knep jag snodde från en kursare) Skriv ned en vecka i taget och fördela de kapitel eller moment du behöver över en dag innan undervisningen – begränsa tiden och kapitel så när du är klar med det kan du klappa dig på axeln för att dagens arbete är klart! Smarta delmål.

6. Struktur – Särskilt i de praktiska kurserna som Fysioterapi jobbar man väldigt mycket utefter kompendier, skriv ut och ha dem som anteckningsunderlag vid genomgångar och spara dem sedan i en pärm, för de kommer behövas igen!

Jag tränade så mycket att det blev roligt. Vi hade en vecka kvar till avslutande praktik i termin 2 och jag kände ”va spännande att gå ut och få sätta det här i praktiken!”. Bortsett från den bajsnödigt nervösa examinationen i Fysioterapi 1 så kände jag mig väldigt förberedd och målet att inom 2 år gå ut för att ta hand om människor ”på riktigt” kändes plötsligt inte lika skrämmande! När jag dessutom gick ut på praktiken och kunde använda en goniometer på en riktig patient så kändes allt det där tragglandet oerhört värdefullt. (Kanske ska tillägga att jag vid ett tillfälle, efter en lång förmiddag och med lågt blodsocker, kastade en goniometer på min mamma när hon tyckte att jag skulle ta det en gång till..)

Om det ändå inte skulle gå så bra för dig, känn det inte som ett nederlag att gå om en termin, ibland behöver man bara lite mer tid och tiden du lägger ner på din utbildning kommer påverka din trygghet och dina patienters framtid!

 

Här kan du läsa mer om studieteknik – samma länkar som du kommer få som tips om du läser Psykologi för Sara Widén på KI.

Om du som jag är för otålig för att veta vilken teknik du ska testa först, kolla först på de posters som sammanfattar alla nedanstående tekniker: Posters

Retrieval practice

Elaboration

Spaced practice

Interleaving – (en av mina favoriter, lite som pausgympa för hjärnan!)

Concrete examples

Dual coding

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier